nieuws

De ondernemersparadox

bouwbreed Premium

Tot voor enkele jaren waren er bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven die aan de borreltafel nog wel eens durfden toegeven dat zij niet blij waren met hun beursnotering.

Tot voor enkele jaren waren er bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven die aan de borreltafel nog wel eens durfden toegeven dat zij niet blij waren met hun beursnotering.
Nu ligt dat anders. Want de beursgenoteerde bedrijven zijn nog altijd beter af dan bedrijven die door de sprinkhanen onder de private equities en hedge funds worden opgepeuzeld. Hans Schenk, hoogleraar Organisatie-economie, heeft het nog maar eens voorgerekend. Bedrijven die door een investeringsmaatschappij worden overgenomen, lopen een bovengemiddelde kans failliet te gaan. Volgens Schenk gaat 15 procent van dit soort bedrijven binnen 10 tot 15 jaar failliet tegen 4 procent van de ‘normale’ bedrijven.
Daar komt nu ook nog het belastingprobleem bij. Bedrijven die worden overgenomen, worden opgezadeld met schulden en rentelasten die de rijkspenningmeester zo langzamerhand honderden miljoenen kost aan gederfde belastinginkomsten. Hema en Ziggo hebben daar last van. De politiek begint al te morren dus Wouter Bos zal er wat aan moeten doen. Per slot van rekening kan het niet zo zijn dat de Nederlandse staat Angelsaksische sprinkhanen vet maakt.
De beleggers zal het ogenschijnlijk allemaal worst zijn. Die worden gekweld door andere problemen als de teruglopende economie en de schommelende energieprijzen. Neem daarbij nog tegenvallend bedrijvennieuws zoals Heijmans te melden had, en de schommelingen op de beurs zijn verklaard.
De slechte cijfers kostte Heijmans in ieder geval al 11,6 procent donderdag. De woorden van Rob van Gelder dat Heijmans goed is voor zijn geld gaven vrijdag weer een iets opwaartse druk op het aandeel.
Omgekeerd verging het Boskalis die fantastische resultaten meldde. Een beloning van 8,6 procent was Berdowski’s deel. Vrijdag werd weer een lichte min genoteerd.
Bij BAM lijken de beleggers een voorschot te nemen op de halfjaarcijfers. Vrijdag won het aandeel procenten. Dat mocht ook wel eens want het aandeel is nu veel te laag gewaardeerd. Dat kunnen zelfs hedge funds nog betalen.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel