nieuws

Buurt protesteert tegen komst van woontorens

bouwbreed

Bewoners van de wijk Schollevaar-Noord in Capelle aan den IJssel komen in het geweer tegen de bouw van twee woontorens bij de zogenoemde Moordrechtflat.

Rond het gebouw komen twee torens met in totaal 136 huurwoningen. In 2010 moeten de huizen volgens de plannen worden opgeleverd. Omwonenden willen de bouw tegenhouden via een juridische procedure. Zij verwachten dat het nieuwbouwcomplex leidt tot grote verkeersoverlast en parkeerproblemen. Daarnaast stellen zij dat het groen in het gebied wordt geofferd aan de nieuwbouw en de flats de zon wegnemen van een belangrijk deel van de omringende huizen. Niettemin heeft de gemeente 168 brieven van verontruste buurtbewoners naast zich neergelegd.
Buurtbewoner Theo Sondag, een van de voormannen van het buurtprotest, is niet van plan de strijd tegen de gewraakte nieuwbouw op te geven. Hij hoopt in eerste instantie de plannen via de voorzieningenrechter te kunnen opschorten en via een verdere rechtsgang zelfs helemaal van de baan te krijgen. Sondag verwijt het gemeentebestuur dat toestemming voor de bouw van de flats is gegeven op een moment dat veel omwonenden met vakantie zijn.

Rechtsbijstand

Sondag: “Maar dat neemt niet weg dat verschillende buurtbewoners inmiddels hun rechtsbijstandsverzekering hebben aangesproken. We laten het er niet bij zitten.” De omwonenden hebben overigens nog tot en met 8 september de tijd om een bezwaarschrift in te dienen.
Het plan voor de nieuwbouw is ontwikkeld door Ballast Nedam en woningcorporatie SGBB, de eigenaar van de Moordrechtflat. De nieuwe huizen zijn bestemd voor ouderen. Naast de woningen krijgt het gebied 2600 vierkante meter zorg- en serviceruimte. Onder de bebouwing komen in totaal 64 parkeerplaatsen en ook in de omgeving worden de parkeervoorzieningen uitgebreid, zo blijkt uit het plan dat Capelle aan den IJssel heeft ontwikkeld.

Onderzoek

Een onderzoek van de projectontwikkelaar stelt dat de bouw van de woningen niet leidt tot sterk verhoogde verkeersstromen. Ook de parkeerdruk zal niet ontoelaatbaar toenemen. Verder belooft de aannemer maatregelen om bomen in het gebied te beschermen tijdens de bouw. Bomen die toch sneuvelen worden vervangen.
Capelle aan den IJssel heeft grote behoefte aan woningen voor 55-plussers. Sinds de gemeente in 1977 als groeikern is aangewezen, steeg het aantal bewoners sterk. Inmiddels kampt de gemeente met vergrijzingsproblematiek. De vraag naar huurwoningen voor senioren is sterk toegenomen. Volgens een toelichting van de gemeente leent de omgeving van de Moordrechtflat zich goed voor ouderenhuisvesting vanwege het nabijgelegen NS-station. Om de bouw mogelijk te maken heeft de gemeente twee stroken grond verkocht aan Ballast Nedam.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels