nieuws

Britse bouwer zoekt z’n heil in de Golf

bouwbreed

Drie opdrachten voor samen 300 miljoen euro in de Verenigde Arabische Emiraten voor Balfour Beatty. Vijf grote klussen met een totale waarde van 1,3 miljard in Dubai en Abu Dhabi voor Carillion. Nieuwe opdrachten in dezelfde regio voor Interserve en Kier, terwijl het wat kleinere broertje Wates een nieuwe partner in de Golf zoekt.

Die korte opsomming van recente berichten maakt duidelijk dat de grote Britse aannemers in toenemende mate hun blik richten op het Nabije Oosten als tegenwicht tegen de – dreigende – malaise op de thuismarkt en in de Verenigde Staten waar de meeste Britten ook op grote schaal actief zijn. Vrijwel alle grote Britse aannemers hebben vaste partners in minstens één van de Golf-staten en halen daar inmiddels voor honderden miljoenen aan omzet bij elkaar.
Koploper Balfour Beatty werkt met Dutco uit Dubai in een aantal joint-ventures in verschillende Golf-staten. De eerder deze maand door Dutco Balfour Beatty gemelde opdrachten omvatten twee grote bruggen met bijbehorende knooppunten aan de kust in de Dubai, een hotel op het nieuwe Formule 1 racecircuit in Abu Dhabi en het Trump International Hotel in Dubai. Topman Ian Tyler: ”We nemen een leidende positie in op de snelgroeiende bouwmarkt in de VAE en verwachten een robuuste groei in de voorzienbare toekomst.”

Burj Al Arab

De tweede Britse aannemer Carillion heeft joint-ventures met lokale partners in Dubai, Oman en Abu Dhabi. Eerder deze maand meldde de Dubaise combinatie Al Futtraim Carillion weer een pakket nieuw werk waaronder een Business Park in Dubai, infrastructuurwerken voor het befaamde Burj Al Arab project in hetzelfde land en ook al op het Formule 1 circuit in Abu Dhabi een hotel voor Aldar, de grootste ontwikkelaar van deze staat.
Verder werkt Carillion in de regio al enkele jaren aan het Barr Al Jissah Resort vakantiecomplex bij Muscat in Oman. Ook hier is de baas, John McDonough, zonder meer optimistisch over de regionale markt: ”We zijn uitstekend gepositioneerd in deze sterke groeimarkten en praten voortdurend over nieuw werk met onze vaste opdrachtgevers. We hebben er alle vertrouwen in dat we onze omzet in deze regio volgend jaar kunnen verdubbelen naar 900 miljoen euro met een stabiele marge van rond de zes procent.”
De grootste private aannemer van Groot-Brittannië, Laing O’Rourke, is al meer dan dertig jaar een bekende in de regio. Een van de belangrijkste klussen van dit moment is het Al Raha Beach complex dat samen met projectontwikkelaar Aldar in Abu Dhabi wordt gerealiseerd. Dit gemengde project langs 11 kilometer kust met een totale waarde van 20 miljard dollar zal uiteindelijk 120.000 mensen onderdak kunnen bieden. ”De joint-ventures die we in de regio hebben, zijn van enorme strategische betekenis voor de groep en vormen een sterke basis om verdere commerciële mogelijkheden in deze enerverende regio binnen te halen”, zegt topman Ray O’Rourke.
Die successen in de Golf blijken besmettelijk. Aannemers uit het tweede echelon als Interserve en Kier zijn in toenemende mate actief in de regio, niet alleen in de bouw maar ook in civiel. Zo heeft Interserve kort geleden samen met haar regionale partner Khansabeb een contract voor 175 miljoen binnengehaald voor de infrastructuur voor enkele duizenden woningen in Dubai.

Rondkijken

Dit voorjaar kwam verder ISG met het bericht dat het een partner in Dubai heeft gevonden waarmee het onder meer werk voor de grote Britse collega’s wil uitvoeren. En onlangs liet ook familiebedrijf Wates, met ruim 2.000 werknemers nog altijd een forse aannemer, weten een oogje te hebben op het Midden-Oosten. ”Een paar van onze ex-werknemers die nu in de regio zitten zijn voor ons aan het rond kijken. We kijken naar alle opties nu de omstandigheden op de Britse markt moeilijker zijn geworden”, aldus een woordvoerster van Wates.

Reageer op dit artikel