nieuws

Bovengemiddelde groei van afzetprijzen in Nederland

bouwbreed Premium

De producentenprijzen in de landen met de euro als munt zijn afgelopen jaar met 8 procent toegenomen. Van mei op juni zwakte de stijging af van 1,2 tot 0,9 procent.

Uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat blijkt dat de prijzen vanaf de fabriek in de eurozone gemiddeld 28,3 procent hoger liggen dan in peiljaar 2000. In Nederland bedraagt de toename zelfs 44,5 procent.
In de cijfers laat Eurostat de bouwnijverheid buiten beschouwing. Als ook de factor energie buiten schot blijft, liggen de prijzen in Nederland altijd nog een kwart hoger dan rond de eeuwwisseling. In doorsnee stegen die prijzen in de eurozone sinds 2000 slechts 18 procent.

Industrie

Ondanks alle prijsstijgingen vormt de industrie in de meeste landen van de Europese Unie de motor van de bouwsector. In Spanje, Ierland en Groot-Brittannië, maar ook in Denemarken en Duitsland is de woningbouw in het slop geraakt.
In Oost-Europa nemen de producentenprijzen bijna overal veel sterker toe dan het voor de EU berekende gemiddelde van 134,1 procent.
Kampioen is Roemenië met een stijging ten opzichte van de eeuwwisseling van liefst 293,9 procent. In Hongarije, Bulgarije en Litouwen bleef de stijging beperkt tot 76 à 68 procent. Polen loopt inmiddels – net als Duitsland en België – keurig in de pas met het Europese gemiddelde.
In Groot-Brittannië rekent de industrie 49,8 meer voor haar producten dan in het jaar 2000.

Reageer op dit artikel