nieuws

Bouwen op 2795 meter hoogte

bouwbreed Premium

Wegen ontbreken, een kabelbaan is geen optie. Hoe in de 21ste eeuw de op een hoogte van 2795 meter gelegen oude berghut van de Monte Rosa te vervangen door een modern exemplaar? In de studie van de Technische Hogeschool te Zürich viel het inzetten van muilezels, zoals in 1895 gebeurde, vanwege de hoge kosten snel af. Modulebouw met zware, niet altijd beschikbare, helikopters bleek eveneens uiterst prijzig. Daarom viel de keuze op elementenbouw, het werken met lichte stukken wand en dak. Een permanent beschikbare kleine helikopter vloog de (vooral houten) bouwdelen vlot naar de flank van de 4634 meter hoge berg op de grens van Italië en Zwitserland.

Wegen ontbreken, een kabelbaan is geen optie. Hoe in de 21ste eeuw de op een hoogte van 2795 meter gelegen oude berghut van de Monte Rosa te vervangen door een modern exemplaar? In de studie van de Technische Hogeschool te Zürich viel het inzetten van muilezels, zoals in 1895 gebeurde, vanwege de hoge kosten snel af. Modulebouw met zware, niet altijd beschikbare, helikopters bleek eveneens uiterst prijzig. Daarom viel de keuze op elementenbouw, het werken met lichte stukken wand en dak. Een permanent beschikbare kleine helikopter vloog de (vooral houten) bouwdelen vlot naar de flank van de 4634 meter hoge berg op de grens van Italië en Zwitserland.

Reageer op dit artikel