nieuws

Bouwcomb inatie RandstadRail eist miljoenen van Rotterdam

bouwbreed Premium

De bouwers van de Rotterdamse Statentunnel en station Blijdorp, onderdeel van de RandstadRail, eisen bijna 9 miljoen euro van de gemeente Rotterdam.

Het gaat om extra kosten die Saturn, de bouwcombinatie van Dura Vermeer en het Duitse Züblin, heeft moeten maken als gevolg van de sterk gestegen staalprijzen.
Volgens de aannemers was contractueel vastgelegd dat de gemeente opdraait voor alle onvoorziene prijsstijgingen van bouwmaterialen.
Rotterdam weigert de geëiste miljoenen echter op tafel te leggen. Het gemeentebestuur beweert dat de bouwbedrijven in 2004 al wisten dat de staalprijzen fors zouden gaan stijgen. Volgens de gemeente hadden de bouwers zich daar dan ook tegen moeten indekken. Dat zij dat blijkbaar onvoldoende hebben gedaan, is hun eigen schuld, aldus de gemeentelijke woordvoerder.
Door de opstelling van Rotterdam, dreigen Dura Vermeer en Züblin fors verlies te lijden op het project. Vooraf hadden zij een winst van 4,8 miljoen euro ingecalculeerd.

Compensatie

De Rotterdamse rechtbank, die zich al sinds 2006 over de claim buigt, oordeelde recentelijk dat de bouwbedrijven inderdaad rekening hadden moeten houden met “de reële mogelijkheid van een bepaalde mate van prijsstijgingen van het in het werk te verwerken staal”.
De bouwers hoeven echter niet voor de complete prijsstijging op te draaien. Als de extra kosten voor staal meer dan 5 procent van de aanneemsom bedragen, heeft de bouwcombinatie recht op enige compensatie, bepaalde de rechter. Een deskundige moet komende maanden vaststellen hoeveel de staalprijzen exact zijn toegenomen en hoeveel kosten aannemers extra hebben moeten maken.
Dura Vermeer en Züblin namen de bouw van de Statentunnel en station Blijdorp vier jaar geleden aan voor een bedrag van 177,8 miljoen euro.

Reageer op dit artikel