nieuws

Betere regelgeving bouw vermindert schadeclaims

bouwbreed Premium

Een recente aardbeving bewijst dat de nieuwe bouwvoorschriften in Californië gebouwen behoeden voor schade.

Toen eind juli een aardbeving van 5.4 op de schaal van Richter een gebied ten zuiden van Los Angeles trof, vielen overal dakpannen van de daken, raakten deursponningen ontwricht, onstonden scheuren in muren en sprongen ramen en waterleidingen. In de 80.000 inwoners tellende nieuwe buitenwijk Chino Hills – slechts 3 kilometer verwijderd van het epicentrum – was echter nauwlijk schade. De reden? Alle huizen en gebouwen in deze gemeenschap zijn gebouwd volgens de nieuwste bouwvoorschriften.
“Na de Northridge aardbeving in 1994 is de Uniform Building Code in Californië ingrijpend gewijzigd”, zegt seismoloog Lucy Jones van de U.S Geological Survey, de organisatie die aardbevingen monitort. “Het blijkt nu dat nieuwe manieren van bouwen zeer effectief zijn om de schade van aardbevingen te minimaliseren”.
De Northridge aardbeving van 1994 scoorde 6.7 op de schaal van Richter en veroorzaakte 60 doden en 13 miljard dollar aan schade
De nieuwste bouwvoorschriften dicteren onder meer dat alle (sheetrock) muren in nieuwe huizen afgedekt moeten worden met multiplex en dat alle funderingen een verankering moeten hebben. Verder moet sterker beton worden gebruikt voor het storten van funderingen en vloeren. Lassen in staalskeletten dienen aan veel hogere eisen te voldoen dan voorheen. De grotere gebouwen van Chino Hills rusten meestal via een flexibele verbinding van staal en gewapend beton op de fundering zodat de energie van de aardbeving kan worden geabsorbeerd. Deze gebouwen kunnen fibreren zonder in te storten.

Aanpassingen

Sinds 1994 heeft Californië ook vele miljarden geïnvesteerd in ‘seismic retrofitting’, het wijzigen van bestaande gebouwen en kunstwerken om ze beter bestand te maken tegen aardbevingen. Bij oudere gemetselde gebouwen worden stalen staven of kabels in of over gemetselde buitenmuren geplaatst en schuifwapening aangebracht in de onderste etages. In de afgelopen vijftien jaar zijn meer dan 2000 bruggen uitgerust met funderingen die de energie van aardbevingen absorberen en met schokdempers die voorkomen dat verschillende brugdelen tegen elkaar botsen.

Reageer op dit artikel