nieuws

Architectenbureau sleept Utrecht voor de rechter

bouwbreed Premium

Architectenbureau Rapp+Rapp legt zich niet neer bij het verlies van de opdracht voor de nieuwe bibliotheek in het stationsgebied van Utrecht. “Er komt een kort geding, honderd procent zeker. We gaan zo nodig door tot aan de hoogste instantie’, zegt directeur Christian Rapp.

De bureaudirecteur is razend over de gang van zaken. Na vier weken in de waan te hebben geleefd dat zijn bureau een prestigieuze opdracht in de wacht had gesleept, kreeg hij dinsdagochtend plompverloren een telefoontje van de gemeente dat het niet door ging. Bureau Aanbestedingen had een rekenfoutje gemaakt, bij nader inzien mocht VMX Architecten het ontwerp leveren.
“Hoe kan dit nou?”, roept Rapp vertwijfeld uit. “Er is een unaniem juryrapport waarin staat dat wij de beste zijn. En dan wordt het gunningsbesluit plotseling op basis van onduidelijke cijfertjes herzien, een maand nadat wij tot winnaars zijn opgeroepen. Zonder dat we een woord van de gemeente horen!”

Onbegrijpelijk

Hij vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente niet met de twee partijen in onderhandeling is gegaan. “Niemand wil het plan van VMX, misschien is dat wel onuitvoerbaar. Waarom probeer je dan niet met elkaar tot een vergelijk te komen?” De jury blijkt ook niet gekend te zijn in de beslissing tot herziening van het gunningsbesluit. Juryvoorzitter Bob van Reeth geeft vooralsnog geen commentaar, maar zou woensdagavond een spoedvergadering hebben met de overige juryleden. De jury plaatste vorige maand in haar rapport vraagtekens bij de integratie in de openbare ruimte en de sociale veiligheid van het concept van VMX..
De deelnemende architectenbureau’s konden punten scoren in de drie hoofdcategorieën visie, prijs en contractafspraken. De inzending van Rapp + Rapp was de grote winnaar in de belangrijkste categorie: visie.

Emotionele schade

Maar VMX ontdekte dat de Rotterdamse concurrenten daarvoor te ruim waren beloond. ‘Rapp + Rapp heeft nog steeds de beste visie’, bevestigt een woordvoerder van het gemeentebestuur. “Maar VMX was commercieel en juridisch sterker. Ieder verschil telt nou eenmaal mee in een ontwerpprijsvraag.” De gemeente zag zich door haar eigen regels gedwongen het gunningsbesluit vervolgens te herzien. Juridisch heeft Rapp + Rapp geen poot om op te staan, denkt de gemeente, want de gunning was nog niet definitief.
Suggesties van de zijde van gemeente om kosten te vergoeden die het Rotterdamse architectbureau na de voorlopige gunning heeft gemaakt, noemt Rapp belachelijk. “De emotionele schade en de schade aan ons prestige is toch niet in geld uit te drukken? Onze insteek bij de rechtsgang is de opdracht te krijgen. Niets minder.”

Reageer op dit artikel