nieuws

Aanbestedingsregels verarmen architectuur

bouwbreed Premium

Strikt hanteren van de aanbestedingsregels zorgen ervoor dat architecten kopschuw worden om mee te dingen naar een opdracht. Hoge (omzet)eisen zorgen bovendien dat jonge vernieuwende architecten niet eens mee kunnen doen. Een schrikbeeld vinden de Haagse PvdA-gemeenteraadsleden Willem Minderhout en Susan Cohen Jehoram.

Strikt hanteren van de aanbestedingsregels zorgen ervoor dat architecten kopschuw worden om mee te dingen naar een opdracht. Hoge (omzet)eisen zorgen bovendien dat jonge vernieuwende architecten niet eens mee kunnen doen. Een schrikbeeld vinden de Haagse PvdA-gemeenteraadsleden Willem Minderhout en Susan Cohen Jehoram.
Zij wijzen daarbij op de aanbesteding van het nieuwe stadskantoor van de gemeente Westland waar een vermaarde architect als Jo Coenen afhaakte. Zij citeren daarbij ook nog uit het recente rapport ‘Naar een nieuwe aanbestedingscultuur’ van Atelier Kempe Thille. Daarin wordt geconstateerd dat de Nederlandse interpretatie en hantering van de Europese regels “de gebouwde resultaten van de aanbestedingen eenvormiger worden en steeds meer naar een grijs gemiddelde toe trekken”.
Het is volgens beide raadsleden ook niet nodig om zo rigide aan te besteden dat de uiteindelijke gebouwde omgeving aan kwaliteit inboet. In andere Europese landen is ondanks de Europese regels wel een vrije architectuurcultuur blijven bestaan, zeggen zij.

Reageer op dit artikel