nieuws

Werkendam passeert Van Herwijnen terecht

bouwbreed

De gemeente Werkendam heeft aannemingsbedrijf Van Herwijnen uit Kerkdriel terecht gepasseerd bij de aanbesteding van een verkeerstunnelproject. Dat heeft de rechtbank van Breda bepaald.

Werkendam verklaarde inschrijving van Van Herwijnen eind vorige maand ongeldig omdat de bouwer in haar ogen niet had voldaan aan de gestelde ervaringseis.
De gemeente eiste van alle inschrijvende bedrijven dat zij in de afgelopen vijf jaar minimaal een vergelijkbaar werk hadden opgeleverd.
Van Herwijnen gaf als referentiewerk de bouw van twee viaducten in Papendrecht op, volgens het bouwbedrijf een project vergelijkbaar met de bouw van een tunnel. Werkendam dacht daar echter heel anders over en legde de aanbieding van Van Herwijnen naast zich neer, ondanks het feit dat de aannemer uit Kerkdriel de laagste offerte had ingediend.
Om gunning van het werk aan concurrent De Vries uit Werkendam te voorkomen, stapte Van Herwijnen naar de rechter. Volgens de onderneming betroffen de opgegeven viaducten eigenlijk tunnels en moest de opdracht daarom alsnog aan haar worden verstrekt.
De Bredase rechtbank zag geen reden om dat verzoek in te willigen. Volgens de rechter heeft Werkendam juist gehandeld. “Op basis van de beschrijving heeft de gemeente in redelijkheid tot het oordeel kunnen komen dat dit referentiewerk niet van vergelijkbare aard is als haar opdracht. Een viaduct is immers niet hetzelfde als een tunnel.”
Dat de bouwer zich bij de beschrijving van het referentieproject heeft vergist, kan de gemeente niet worden verweten. “De gemeente hoefde niet te menen dat met de term viaducten (…) tunnels werd bedoeld.”

Reageer op dit artikel