nieuws

Tweede Huis

bouwbreed

Hoeveel tweede huizen staan er in Nederland vraag ik me af. En wat is een tweede huis eigenlijk? Misschien is de belangrijkste vraag wel: word je gelukkig van een tweede huis en zo ja, wat is dan de succesformule? Tweede huizen zijn er in een grote diversiteit, valt me op. Hele parken in Drenthe en Overijssel staan vol mini boerderijen, compleet met rieten dak en bijkeuken. Misschien jammer dat, als ik de folders zo inkijk, de woningen vaak zo op elkaar lijken. Maar het zal heerlijk zijn om daar in de bossen ’s weekends en ’s zomers te wonen. Rond Amsterdam staan duizenden volkstuinen met tweede woningen. Mini landhuizen en tropische patio’s staan daar tussen liguster en elzen lanen. Families van drie hoog trekken er in het weekend naartoe. Bij het nieuwe randmeer rond het eiland Wieringen komen wel 5000 tweede huizen en zo zijn er her en der vergelijkbare plannen in Nederland. Ik denk dat als je al die heel verschillende type tweede huizen bij elkaar optelt er wel 150.000, misschien wel 250.000 tweede huizen in ons land staan. Vrije tijd is in ons doen en laten een ware tijdbesteding geworden. In veel landen zelfs in het moderne Amerika heeft de werkende mens jaarlijks maar 10 vakantiedagen. Ze nemen lange weekenden en gaan twee keer per jaar naar een pretpark. Maar in de Westerse landen van Europa hebben we 30 vrije dagen of meer. Daardoor wordt een weekje Barcelona of een trektocht door de Ardennen bijna een sleur. Voor het gevoel vrij en uit te zijn is er wel de keuze van het tweede huis. Van zo’n tweede huis krijg ik de indruk dat het eigenlijk veel op het eerste huis moet lijken. Alleen de plek moet enorm verschillen. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar als ik over tweede huizen de verhalen hoor, dan wil de stedeling naar het platte land en kopen poldermensen een huisje in Elburg of Doesburg. Ook onze Oosterburen doen aan deze trend mee. Ze kopen huisjes op, in de oude dorpen van ons Land. De nieuwe Duitse trend heet Borger, Anna Paulowna en Doetinchem. Ze komen in het weekend en leven als Nederlanders tussen ons in. Nederland als attractiepark, wie had dat ooit gedacht? Het Oosten van ons land schijnt te ontvolken dus we zijn hiermee best geholpen. Winkels zullen vast langer stand houden als de omzet in het weekend hoger uitvalt. Het is rond het tweede huis, politiek al weer een tijd stil. Ik denk dat ook Den Haag door heeft dat het maatschappelijk een goede ontwikkeling is, het tweede huis is door de jaren een onderdeel van ons denken geworden.

Hoeveel tweede huizen staan er in Nederland vraag ik me af. En wat is een tweede huis eigenlijk? Misschien is de belangrijkste vraag wel: word je gelukkig van een tweede huis en zo ja, wat is dan de succesformule? Tweede huizen zijn er in een grote diversiteit, valt me op. Hele parken in Drenthe en Overijssel staan vol mini boerderijen, compleet met rieten dak en bijkeuken. Misschien jammer dat, als ik de folders zo inkijk, de woningen vaak zo op elkaar lijken. Maar het zal heerlijk zijn om daar in de bossen ’s weekends en ’s zomers te wonen. Rond Amsterdam staan duizenden volkstuinen met tweede woningen. Mini landhuizen en tropische patio’s staan daar tussen liguster en elzen lanen. Families van drie hoog trekken er in het weekend naartoe. Bij het nieuwe randmeer rond het eiland Wieringen komen wel 5000 tweede huizen en zo zijn er her en der vergelijkbare plannen in Nederland. Ik denk dat als je al die heel verschillende type tweede huizen bij elkaar optelt er wel 150.000, misschien wel 250.000 tweede huizen in ons land staan. Vrije tijd is in ons doen en laten een ware tijdbesteding geworden. In veel landen zelfs in het moderne Amerika heeft de werkende mens jaarlijks maar 10 vakantiedagen. Ze nemen lange weekenden en gaan twee keer per jaar naar een pretpark. Maar in de Westerse landen van Europa hebben we 30 vrije dagen of meer. Daardoor wordt een weekje Barcelona of een trektocht door de Ardennen bijna een sleur. Voor het gevoel vrij en uit te zijn is er wel de keuze van het tweede huis. Van zo’n tweede huis krijg ik de indruk dat het eigenlijk veel op het eerste huis moet lijken. Alleen de plek moet enorm verschillen. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar als ik over tweede huizen de verhalen hoor, dan wil de stedeling naar het platte land en kopen poldermensen een huisje in Elburg of Doesburg. Ook onze Oosterburen doen aan deze trend mee. Ze kopen huisjes op, in de oude dorpen van ons Land. De nieuwe Duitse trend heet Borger, Anna Paulowna en Doetinchem. Ze komen in het weekend en leven als Nederlanders tussen ons in. Nederland als attractiepark, wie had dat ooit gedacht? Het Oosten van ons land schijnt te ontvolken dus we zijn hiermee best geholpen. Winkels zullen vast langer stand houden als de omzet in het weekend hoger uitvalt. Het is rond het tweede huis, politiek al weer een tijd stil. Ik denk dat ook Den Haag door heeft dat het maatschappelijk een goede ontwikkeling is, het tweede huis is door de jaren een onderdeel van ons denken geworden.

Reageer op dit artikel