nieuws

Timmerdorp: veel dichter bij de bouw kun je niet komen

bouwbreed Premium

Bouwvakkers die zich deze zomer vervelen kunnen in een van de ruim veertig timmerdorpen in Nederland kinderen enthousiast maken voor het vak.

Hoe breng je de bouw onder aandacht van de jeugd? Jong Bouwend Nederland, de jonge aftakking van branchevereniging Bouwend Nederland, denkt een oplossing te hebben. Het sponsort dit jaar vierenveertig timmerdorpen in Noord-Holland en Utrecht, waar ruim tienduizend kinderen drie dagen van hun vakantie zullen doorbrengen met spelletjes doen en hutten bouwen.
Sponsoring is niet het enige doel, bezweert mede-organisator Rob Ursem.”Het is serieus bedoeld om jonge potentiële bouwvakkers enthousiast te maken voor het vak.”
Timmerdorpen zijn daar zeer geschikt voor. “De kinderen gaan bijvoorbeeld deuren en kerktorens bouwen en er wordt ook geschilderd. Veel dichter bij de bouw kun je niet komen.”
Jong geleerd, oud gedaan. Jong Bouwend Nederland neemt de timmerkampen voor kinderen zeer serieus. Ursem spreekt zelfs van een doelgroep. Die moet dus ook in de watten gelegd worden. Kinderen tot 12 jaar krijgen ieder een rugzak, rekenkaart, meetlint, stickers en timmermanspotloden. Met logo: “De bouw maakt het.” De leiding krijgt een sponsorpakket met stickers en vlaggen. De kinderen kunnen geldprijzen winnen en een dagje pretpark.
Gepensioneerde bouwvakkers en andere vaklieden die tijd en zin hebben, gaan de kinderen leren hoe je een hamer vast moet houden en een degelijke hut bouwt.

Enthousiast

Vorig jaar werd al ervaring opgedaan bij timmerdorpen in de Duinstreek. Ursem: “De kinderen waren heel enthousiast. En ook de vrijwilligers vinden het geweldig.”
De timmerdorpen zijn een fenomeen in vooral Noord-Holland, weet Ursem, die elke gemeente afstroopte op zoek naar regionale initiatieven, een landelijke organisatie blijkt niet te bestaan. Veel timmerdorpen bestaan al zo’n vijftig jaar. Waarschijnlijk is het begonnen met een stel jongens die in de zomervakantie een houten hut wilde bouwen.
Als het sponsoren van de timmerdorpen dit jaar een succes wordt, zal Jong Bouwend Nederland de komende jaren doorgaan. Ursem zal dan de rest van Nederland afstruinen op zoek naar zomerse timmerdorpen.
De meeste timmerdorpen gaan tussen 2 en 4 augustus open.

Reageer op dit artikel