nieuws

Systeemplafond verlevendigen met prints naar keuze

bouwbreed

Een kamerbrede print kan een grote verbetering betekenen voor de vaak erg saaie systeemplafonds.

In veel van utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen, scholen en kantoren maar ook wel in woningen, is het verlaagde plafond een systeemplafond dat bestaat uit rechthoekige panelen. Deze rusten op een soort omgekeerde T-profielen, die op hun beurt hangen aan verstelbare ophangbeugels of draden.
“Een bezwaar van de bekende systeemplafonds is, dat zij in esthetisch opzicht weinig fraai zijn”, schrijft B. Schoonewagen in zijn octrooiaanvrage ‘Systeemplafond’. Platen en profielen hebben meestal dezelfde lichte kleur, maar als ze in de loop der tijd verschillend verkleuren, zit je toch weer met een kleurverschil. Het plafond achteraf in zijn geheel schilderen kan, maar “dat is tamelijk arbeidsintensief, zeker als men geen egale kleur wil, maar een fraai patroon of een een fraaie voorstelling”, zegt Schoonewagen. “En een beschadigde plafondplaat is in dat geval moeilijk onzichtbaar te vervangen”.
Hier komt de aap uit de mouw: de uitvinder introduceert in zijn octrooi eigenlijk een methode om op een systeemplafond elke mogelijke voorstelling aan te brengen. Kamerbreed en zonder zichtbare naden. Maar daarvoor heeft hij een vlak plafond nodig.
De randen van de door hem ontwikkelde plafondplaten hebben een tredevormige verdieping waardoor hun onderoppervlak gelijk ligt met het onderoppervlak van de gebruikelijke draagprofielen. Hierdoor ontstaat een strak geheel, dat uitermate geschikt is voor het aanbrengen van een kunststoffolie met opdruk. Schoonewagen noemt het niet in zijn octrooiaanvrage, maar die voorstelling zou een getrouwe afbeelding van de Melkweg kunnen zijn, of een detail van de plafondbeschilderingen uit de Sixstijnse kapel in Rome. Volgens de octrooitekst zou een dergelijk gepimpt plafond “met name een bijdrage leveren aan het welbevinden van personen die door omstandigheden gedwongen zijn om gedurende langere tijd naar het plafond te kijken, zoals bijvoorbeeld bedlegerige personen en patiënten in een tandartsstoel.” Zo’n plafond zou vanzelfsprekend ook interessant kunnen zijn voor kantoorwerkers.
Een geschikte foto wordt digitaal ingevoerd in een computer, die wordt gevoed met informatie over de afmetingen van het plafond, de draagprofielen en het zichtbare deel van de plafondplaten. De computer bepaalt de uitsnedes die nodig zijn om de folie op te splitsen in stukken die precies passen op de plafondplaten, inclusief een extra flap die na het installeren van de voorbeplakte platen moet worden aangebracht op het naastliggende draagprofiel. Om het systeemplafond toegankelijk te houden kunnen de platen weer worden losgesneden van de profielen met een speciaal soort mes. Een beschadigde plafondplaat kan jaren later nog worden vervangen door een nieuw bedrukt exemplaar, op basis van de oorspronkelijke berekeningen.
Schoonewagen kwam op zijn idee bij zijn tandarts. Hij heeft in de bouw gewerkt, maar runt nu een dierenwinkel. Deze wordt over een paar weken de toonzaal van zijn product ‘Systeemhemel’. Met boven de aquariumafdeling een levensgrote foto van een haaienbuik.
octrooinummer: NL1034758
houder: Systeemhemel, Tilburg
uitvinder: B.Schoonewagen

Reageer op dit artikel