nieuws

Ruzie aannemer en Haarlem over bruggen

bouwbreed

De gemeente Haarlem is op zoek naar een vervangende aannemer voor het voltooien van de bruggen en de gracht bij het Ripperda-complex.

De gemeente heeft aannemer Dekker uit Krabbendam, die het werk rond de voormalige kazerne zou uitvoeren, de wacht aangezegd. In het kazernegebouw zijn onder andere woningen en een verpleeghuis ondergebracht. De twee partijen zijn verwikkeld in een juridisch geschil. Over de achtergrond daarvan willen zij zich niet uitlaten.
De gemeente gaat er vanuit dat de nieuwe aannemer nog een half jaar tot een jaar werk heeft. De Amsterdamse landschapsarchitect Pim Vervuren, die vorm gaf aan de tuinen in de voormalige kazerne en ook de gracht en de zes bruggen ontwierp, betreurt de vertraging in de uitvoering. Hij zegt volledig buiten het geschil te staan. “Het is een geldkwestie”, veronderstelt hij.
Over zijn ontwerp kunnen nauwelijks moeilijkheden zijn gerezen, zegt de architect. “Het gaat om simpele bruggetjes, die ik bewust heel iel heb gehouden. Ze mogen niet de aandacht afleiden van het hoofdgebouw, want dat is het pronkstuk van de renovatie.”
De bruggen hebben zowel een decoratieve als een praktische functie. Ze behoren toegang te verlenen tot de gebouwen en de ondergrondse parkeergarage. Als tijdelijke toegangswegen zijn zanddammen in de gracht gelegd.
Bewoners en gebruikers van de gebouwen klagen steen en been bij de gemeente over de slechte toegankelijkheid. “De bouw moet zo snel mogelijk worden hervat. Dit is voor niemand leuk”, reageert een woordvoerder van de gemeente.

Reageer op dit artikel