nieuws

Rotterdam stelt bestuur moskee ultimatum

bouwbreed

Het Rotterdamse gemeentebestuur heeft het bestuur van de Essalam Moskee een ultimatum gesteld: als over een halfjaar de nieuwe moskee aan de Colosseumweg niet is voltooid, wordt de bouwvergunning ingetrokken.

De bouw van Nederlands grootste moskee ligt al maanden stil, als gevolg van een conflict tussen het moskeebestuur en de bouwer. Het gemeentebestuur heeft een verzoek van moskeebezoekers om te bemiddelen in het conflict afgewezen. “Dit is een interne zaak. Wij bemoeien ons er ook niet mee als een protestants kerkbestuur ruzie krijgt met een bouwer”, reageert een woordvoerder van burgemeester Opstelten.
De bouwer, de Duitse aannemer Karl König, heeft de bouw stilgelegd, omdat het bedrijf nog ruim een half miljoen euro tegoed zegt te hebben van de opdrachtgevers. “Maar omdat er claims van onderaannemers bij komen kan dat bedrag oplopen tot wel anderhalf miljoen euro”, stelt advocaat mr. R.J. Leijssen. Hij heeft beslag laten leggen op de bestaande gebedsruimte aan de Polderlaan.
Volgens Leijssen heeft het project van meet af aan geleden onder ‘moeizame communicatielijnen’ als gevolg van een dubbel opdrachtgeverschap. Behalve het moskeebestuur kreeg de aannemer ook opdrachten van de belangrijkste geldschieter van het project, een sjeik uit Dubai. “Er kwamen telkens nieuwe opdrachten en dat gebeurde bepaald niet met standaardcontracten”. Voor de rechter bleek er zelfs hevige discussie over de vraag of het bestek onderdeel uitmaakt van het contract. Een deel van de moskeebezoekers verzet zich inmiddels tegen de rol van de geldschieter, wat onlangs leidde tot opstootjes in Rotterdam-Zuid.
De totale kosten van het project, dat in 2003 ruim 3 miljoen euro moest kosten, zijn inmiddels opgelopen tot ongeveer 5,3 miljoen. De kemphanen kwamen een nieuw contract overeen na diverse onderbrekingen van de bouw. De daarin toegevoegde bepaling dat de moskee op 31 maart klaar moest zijn, werd uiteindelijk het breekpunt. Omdat rekeningen aan het begin van het jaar niet werden betaald, zette de aannemer de bouw niet door. En omdat op de vastgestelde datum de moskee niet was opgeleverd, weigeren de opdrachtgevers nu rekeningen te betalen. Inmiddels loopt een bodemprocedure over de vraag in hoeverre het gebouw af is.
Het moskeebestuur wil met een andere bouwer verder, maar het beslag op de huidige gebedsruimte kan een probleem vormen. Voor het verwerven van de grond aan de Colosseumweg was een grondruil nodig met de gemeente. De voorwaarden voor die ruil zijn nog niet ondertekend.

Reageer op dit artikel