nieuws

Provinciebestuur Utrecht valt uit elkaar

bouwbreed

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht is uit elkaar gevallen. Woensdag zegden PvdA en VVD het vertrouwen op in coalitiepartner CDA. Directe aanleiding is een debat, afgelopen vrijdag, over woningbouw in de Utrechtse polder Rijnenburg.

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht is uit elkaar gevallen. Woensdag zegden PvdA en VVD het vertrouwen op in coalitiepartner CDA. Directe aanleiding is een debat, afgelopen vrijdag, over woningbouw in de Utrechtse polder Rijnenburg.
Het CDA stemde tegen een motie ingediend door PvdA, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie. Met de motie, die werd aangenomen, wilden die partijen het college van Gedeputeerde Staten opdragen om de stad Utrecht zover te krijgen om minimaal 15.000 woningen in de polder te bouwen. De stad wil niet meer dan de helft.
De statenfractie van het CDA vond ook dat meer woningen wenselijk zijn, maar wilde de stad daartoe niet dwingen. Op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening heeft de provincie die macht sinds 1 juli wel.
Aan de breuk in de coalitie liggen dan ook nog andere oorzaken ten grondslag. PvdA en VVD noemen verschillen van mening met het CDA over de urgentie van de woningbouw in het algemeen, de duurzame inrichting van het landelijk gebied en de aanpak van de bestuurlijke organisatie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels