nieuws

Opwinding over blobs op plein in Eindhoven

bouwbreed Premium

Nu het ambitieuze project Admirant in Eindhoven zijn voltooiing nadert, ontstaat tumult over twee opvallende objecten die erbij horen. Het gaat om de ‘blobs’ die zijn bedacht voor het 18 Septemberplein.

Deze opvallende objecten zouden het uitzicht bederven op de Lichttoren, het Eindhovense paradepaardje waar vroeger de lichtdivisie-directie van Philips huisde. De gemeente stelt dat er een zorgvuldige afweging is gemaakt in de procedure voor de bouw en ontleent daaraan de verwachting dat de bezwaren die zijn ingediend, kunnen worden weerlegd.
Blob is een afkorting van Binaire Large Object en staat voor een gebouw dat met de computer is ontwikkeld. Hierdoor gelden er bij het ontwerpen geen beperkingen voor de vorm.
Op het 18 Septemberplein worden ze 10 en 25 meter hoog. Het zijn transparante, organisch gevormde ontwerpen die sterk afwijken van de overige bouw. Dat is ook de bedoeling. De blobs maken, onderstreept de gemeente, deel uit van het Masterplan 18 Septemberplein zoals dat door de Italiaanse architect architect Massimiliano Fuksas is ontworpen.

Hoogbouwtrend

De planning is dat het plein medio volgend jaar gereed is. Admirant is een totaalontwikkeling van Heijmans met winkels, kantoorruimte en woningen. De 105 meter hoge toren De Admirant is een nieuwe stap in de hoogbouwtrend die in Eindhoven is ingezet.

Reageer op dit artikel