nieuws

Ontbreken buitenunit grote kracht Windy-airco

bouwbreed Premium

Is de aansluiting van een vaste airco vaak een hele toer waar een STEK-erkend installateur bijgehaald moet worden, met de Windy, een compacte airco van het Amsterdamse bedrijf Air4air, krijgt een handige doe-het-zelver het voor elkaar. Het toestel heeft namelijk geen buitenunit en kan direct op de muurdoorvoer worden aangesloten.

Luxe went gauw. Geavanceerde klimaatsystemen zorgen ervoor dat we ons op snikhete dagen in kantoor of winkel kiplekker voelen. Van het werk rijden we in auto’s met airco naar huis en thuis accepteren we hitte ook niet langer. Dat het gevelbeeld met het toenemend aantal buitenunits er niet fraaier op wordt, lijkt de consument voor lief te nemen. En dat is juist zo aardig aan de Windy-airco. Het enige dat aan de buitengevel de aanwezigheid van de airco verraadt, is een rooster.
Het is zonder meer een bijzonder makkelijk toestel dat Air4air aan de particulier en de doe-het-zelver aanbiedt. De Windy heeft alle functies in het binnendeel opgenomen. Door het ontbreken van een buitenunit is de Windy zeer gemakkelijk te installeren, voornamelijk doordat de Windy slechts een dubbelwandige buis naar buiten heeft met een gescheiden in en uitstroom van warme en koude lucht. Ook aan de inbedrijfsstelling hoeft er geen installateur te pas te komen.
Volgens de leverancier heeft de Windy een laag geluidsniveau. De technische documentatie vermeldt afhankelijk van het type minimaal 30 tot 38 dBA en maximaal 48 dBA. Het toestel is gevuld met het koudemiddel R 410 en is leverbaar in vijf uitvoeringen. Het kleinste type, de Windy 3, is geschikt voor ruimten tot 65 kubieke meter; de grootste, de Windy 5 HP, is geschikt voor ruimten tot 100 kubieke meter en kan ook (bij)verwarmen. Alle types vallen in de energieklasse A.

Ook kleine utiliteit

Air4air startte begin dit jaar met de import van de energiezuinige Windy-airconditioning. Het bedrijf zet de systemen af via de installatiebedrijven en volgens directeur Oliver Khouri, is de belangstelling bijzonder groot. “Veel particulieren en ook gebruikers van kleine utiliteitsgebouwen tonen interesse. Het Windy-airconditioningapparaat is voor zover ik weet het eerste en enige ter wereld waarbij geen buitenunit nodig is. Met een enkele buis die door de muur naar buiten gaat, kan worden volstaan. Er hoeft niet te worden gesleuteld met koeltechnische leidingen, waardoor niet de hulp van een STEK-erkend installateur moet worden ingeroepen.” Tegelijkertijd is het toestel stiller en krachtiger dan de standaard consumenten airco’s.
Khouri benadrukt de bescheiden hoeveelheid energie die de Windy verbruikt. De zuinigheid bereikt het toestel onder meer door zijn modulaire regeling. Het toestel koelt of verwarmt de ruimte in één keer goed en daarna wordt er steeds bij minieme temperatuursverschillen een beetje bijgekoeld of bijverwarmd. Het apparaat hoeft dus niet op volle kracht te werken. Hierdoor is de Windy bij koeling 40 procent zuiniger dan een conventionele airco. Air4air verwacht dit jaar meteen al een miljoen euro omzet in Nederland te draaien en een half miljoen in België.

Reageer op dit artikel