nieuws

Nominaties voor staalprijzen 2008: cortenstaal overwint kinderziektes

bouwbreed Premium

Uitschieters zoals de Cockpit – geluidswal annex showroom – langs de A2 bij Utrecht zitten er volgens de juryvoorzitter van de Staalprijs dit jaar niet bij. Wel opvallend veel inzendingen met cortenstaal. Na enig puzzelen rolden de nominaties voor de nationale staalprijzen 2008 uit de bus.

Hoe word je voorzitter van een jury die stalen bouwwerken beoordeelt? Architect Chris Vegter die dat “voorrecht” voor de tweede en laatste keer geniet, weet eigenlijk niet hoe de stichting Bouwen met Staal bij hem terecht kwam. “Ik heb een algemene praktijk, ik ontwerp met staal, maar ook met beton. Het zijn twee werelden die je niet met elkaar kunt vergelijken. Ik had inderdaad net zo goed juryvoorzitter voor een betonprijs kunnen zijn.”
De afgelopen maanden beoordeelde Vegter samen met hoogleraar productontwikkeling Mick Eekhout en directeur ABT Walter Spangenberg 149 inzendingen. Echte uitschieters zoals twee jaar geleden toen Vegter ook juryvoorzitter was, zaten er niet bij. Maar weinig steken er met kop en schouders bovenuit. “Begrijpelijk want de Cockpit was toen een zeer bijzonder geval. Net zoals de centrale voor warmtekrachtkoppeling in Utrecht uitgerust in cortenstaal.”
Niet dat het niveau door de ogen van Vegter afnam. “Het ligt alleen wat dichter bij elkaar allemaal. De inzendingen zijn zeer divers.”
Opmerkelijk vindt Vegter het aantal inzendingen met cortenstaal. Onder meer de trap van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en de gevel en trappenhuis van de Nederlandse Ambassade trokken daarmee de aandacht van de jury. “Kan mode zijn, of duurzaam, vul maar in. In elk geval is duidelijk dat cortenstaal haar kinderziektes zoals roestvlekken op zomerjasjes heeft overwonnen.”
Vegter blijft zich verbazen over het minimaal aantal inzendingen voor de industriebouw. Verreweg het meeste staal verdwijnt in die tak van sport. De nieuwe treinstellenhal van Nedtrain in Haarlem maakt samen met distributiecentrum de Greenery in Barendrecht aanspraak op de prijs. In de categorie stalen bouwdelen en beeldende kunst is de nominatie van kunstwerk Kooi-met-geen-poema-er-in niet verrassend, de atriumkap Het Sieraad spreekt tot de verbeelding. Kenners zullen ook niet verbaasd zijn dat de Prins Bernhardbrug in Zaanstad in de categorie Infrastructuur titelkandidaat is.

Diamantconstructie

De meest opvallende ‘onbekende’ van alle vijftien genomineerde bouwwerken is Brugplein. Het appartementengebouw dat in het hartje van het oude Den Bosch veel liefhebbers aantrekt, is een ontwerp van architectenbureau Tarra. Architect Jeroen van de Ven is blij met de nominatie en schat zijn kansen, anders dan anders, hoog in. Het diamantvormige gebouw dat grote delen van de staalconstructie aan de voorbijganger laat zien, staat op een moeilijk bereikbaar en relatief klein driehoekig plekje. Boven is de ruimte groter dan beneden. “Het gebouw kraagt tot 3 meter uit en heeft een staalskelet dat de knikken in de gevel helemaal volgt. Dat vroeg om een bijzondere staalconstructie. Met behulp van een 3D-programma hebben we er voor gezorgd dat alle lijnen wijzen naar een punt van de driehoek.”
De constructie die rust op een betonnen kelderbak in een talud aan het water bestaat uit honderden staaldelen en laat zich kenmerken door ‘spaghettiknopen’. Een knap staaltje werk van zowel de constructeur als de staalproducent Sim, vindt Van de Ven. “Van al die stukken hoefde er maar één terug naar de fabriek.”
De uitreiking van de Staalprijs vindt plaats op 23 oktober in Gorinchem tijdens Nationale Staalbouwdag 2008.

Vijf categorieën, vijftien nominaties

Utiliteitsbouw:
l Faculteitsgebouw RU Groningen
l Kantoorgebouw Kraanspoor, Amsterdam
l Kantoorgebouw Kraton 230, Rotterdam
l Kantoorcomplex Westraven, Utrecht
l Restaurant Havenpost, Utrecht
Industriebouw:
l Distributiecentrum The Greenery, Barendrecht
l Treinstellenhal Nedtrain, Haarlem
Woningbouw:
l Appartementengebouw Brugplein, Den Bosch
l Jobsveem van pakhuis naar woongebouw, Rotterdam
Infrastructuur:
l Fietsbrug ’t Sasje, Amersfoort
l Verkeersbrug Prins Bernhardbrug
Karakteristieke stalen bouwdelen en beeldende kunst:
l Atriumkap Het Sieraad, Amsterdam
l Kunstwerk Kooi-met-geen-poema-er-in, Apeldoorn
l Trap Museum voor moderne kunst, Arnhem
l Gevel en trappenhuis Nederlandse Ambassade, Rome

Reageer op dit artikel