nieuws

Museum inArnhem fiks duurder

bouwbreed Premium

De renovatie van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem valt met een eindsom van 9,2 miljoen euro bijna twee keer duurder uit. Arnhem is ontsteld over de “sterke overschrijding” die niet tijdig aan het college is gemeld en laat de kwestie onderzoeken.

Er was geen ontkomen meer aan. Het 135 jaar oude pand – een grote witte villa – moest worden opgeknapt om aan minimale veiligheidseisen te kunnen voldoen. Brandveilig was het niet meer, inbraakbestendig evenmin. Het gebouw bevatte asbest en kampte kortweg met achterstallig onderhoud. De operatie die was begroot op 5 miljoen euro, blijkt nu 4,2 miljoen euro hoger uit te vallen. Het college van de gemeente Arnhem kreeg daar volgens een woordvoerder pas deze week – vlak voor oplevering – notie van. Veel te laat, oordeelt de verantwoordelijk wethouder die de kwestie laat onderzoeken. “We willen weten welke betrokkenen op welk moment op de hoogte waren”, aldus vastgoedwethouder Van Bodegraven. Dat de renovatie duurder zou uitvallen bleek eerder al uit een tussenrapportage. “Maar dat die zo hoog zou zijn, wist het College absoluut niet”, benadrukt een woordvoerder van de gemeente.
Arnhem schrijft de overschrijding toe aan een flink aantal verborgen gebreken die pas tijdens het strippen aan het licht kwam. Zo was de oorspronkelijke draagconstructie van het 135 jaar oude pand minder sterk dan gedacht en de houten koepel verrot. “Het gebouw had tal van verrassingen in petto; verlaagde plafonds, verborgen muren.”

Olietank

Verder werd een verzakte stuwwal onder het nieuwe museumcafé blootgelegd en kwam een oude olietank te voorschijn die gesaneerd moest worden. Boag Advies en Management (voorheen BouwAdviesGroep Rotterdam) reageert onaangenaam verrast op het feit dat Arnhem het nieuws naar buiten bracht. “Maandag hebben wij een gesprek met de gemeente”, aldus een woordvoerder die inhoudelijk niet op de kwestie wil ingaan.

Reageer op dit artikel