nieuws

Mittal mengt zich in overnamestrijd rond Rio Tint0

bouwbreed Premium

Volgens de Financial Timesheeft Mittal een oogje op onderdelen van Rio Tinto die ijzererts produceren. Dat is, aldus de zakenkrant, reden voor de Indiase staalmagnaat na te denken over een verbond met BHP Billiton om samen de Australische mijnbouwer over te nemen.

Volgens de Financial Timesheeft Mittal een oogje op onderdelen van Rio Tinto die ijzererts produceren. Dat is, aldus de zakenkrant, reden voor de Indiase staalmagnaat na te denken over een verbond met BHP Billiton om samen de Australische mijnbouwer over te nemen.
Reden voor Mittal is dat hij dan een ongestoorde voorziening heeft van grondstoffen. Daar komt bij dat de prijzen van ijzererts onlangs enorm zijn gestegen. Rio Tinto heeft net met de grootste Chinese staalproducent Baosteel een prijsverhoging afgesproken van 85 procent. Verwacht wordt dat BHP Billiton soortgelijke prijsverhogingen zal uitonderhandelen.
In financiële kringen in Londen wordt nu rekening gehouden met twee scenario’s. Mittal kan nu meedoen met Billiton of kan rustig afwachten. De verwachting is dat kartelautoriteiten in de wereld voorwaarden gaan stellen aan een eventuele overname van Rio Tinto door Billiton. Die voorwaarden zouden dan afstoten van een aantal ijzerertsmijnen zijn. Mittal kan zich dan op het overnamepad begeven, zo is de gedachte.
Dat kartelautoriteiten voorwaarden gaan stellen, is vrijwel zeker. Van alle kanten worden zij inmiddels bestookt door staalproducenten die hun zorgen uitspreken over de economische machtspositie die de combinatie krijgt op de grondstoffenmarkten. Zo heeft Corus-topman Philippe Varin zijn zorgen daarover uitgesproken in een gesprek met de Europese kartelautoriteiten.

Reageer op dit artikel