nieuws

‘Laat vakantiewerkers jonger dan 18 niet op hoogte werken’

bouwbreed

Laat vakantiewerkers jonger dan 18 geen steigers beklimmen. Deze waarschuwing geeft de Aannemersfederatie Nederland.

“De arbeidsinspectie heeft inmiddels al de eerste boetes uitgedeeld”, weet Truus Remkes van de federatie. Op zich mogen vakantiewerkers jonger dan 18 best op hoogte werken, maar dan wel onder strikt toezicht. Dat ontbreekt echter maar al te vaak. “Als ik vraag wie er dan toezicht houdt, dan is het de dakdekker die boven aan het werk is, terwijl de vakantiewerker de steiger opklimt. Dat is in de ogen van de Arbeidsinspectie geen toezicht, dus volgt een boete als de inspectie toevallig langskomt”, zegt ze.
Niet alleen een boete van de Arbeidsinspectie speelt een rol, maar ook de kans op ongevallen. “Veel vakantiewerkers hebben geen enkele ervaring in de bouw en hebben dus ook geen oog voor de potentiële gevaren. Je moet er niet aan denken dat er dan iets gebeurt met zo’n jongen”, aldus Remkes.
Niet alleen komt de Arbeidsinspectie dan zeker over de vloer, maar ook is er kans op schadeclaims die fors in de papieren kunnen lopen. Daarom vindt de aannemersfederatie dat jeugdige vakantiewerkers beter ingezet kunnen worden op klussen op de begane grond. Daar lopen ze in principe minder gevaar en is het risico voor bedrijven minder.

Machines

De Arbeidsinspectie let in de vakantieperiode extra op veilig werken door vakantiekrachten. Daarbij is niet alleen werken op hoogte een punt, maar ook het omgaan met machines. Ook daarmee gebeuren jaarlijks de nodige ongevallen, waarbij vakantiewerkers door hun gebrek aan oog voor de risico’s extra gevaar lopen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels