nieuws

Kunststof gevel met dieptewerking

bouwbreed

Een microscopisch uitvergroot stukje huid siert de gevel van de nieuwe universiteit van Amsterdam in Watergraafsmeer. De opvallende elementen zijn gemaakt van glasvezelversterkt polyester. Een noppenstructuur vergroot de dieptewerking.

Het niet alledaagse ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten is een weergave van een huidziekte gezien onder de microscoop. De hier toegepaste 6 millimeter dikke, enkelvoudige lichtblauwe panelen van glasvezelversterkt polyester zijn speciaal voor dit project ontwikkeld.
“De architect zocht voor deze puur esthetische aankleding naar gevelmateriaal met een noppenstructuur. Bij de uitvoering van een metrostation in Londen kwamen we in contact met een polyesterproducent uit Bahrein en bleek dit materiaal uiteindelijk de oplossing”, zegt Jan Maarten Lieverdink van Sorba Projects. De gevelspecialist uit Winterswijk is verantwoordelijk voor zowel engineering als levering, productie en montage.
Glasvezelversterkt polyester wordt doorgaans vooral gebruikt in de interieur-, jacht- en scheepsbouw. Als gevelbekleding vindt het nu een nieuwe toepassing. “Glasvezelversterkt polyester wordt standaard als vlak materiaal toegepast. Na diverse proeven zijn we met de producent erin geslaagd panelen te produceren met 8 centimeter hoge noppen met een zwarte toplaag. Het effect is een grotere dieptewerking.”
Een van de grote voordelen van het materiaal is volgens Lieverdink het lichte gewicht. Een enkelvoudig, glasvezelversterkt paneel van 6 millimeter dik weegt slechts 13 kg/m2. Ter vergelijking: staal weegt circa 8 kg/m2per 1 millimeter dikte, glas is nog zwaarder. “Daarbij is het materiaal makkelijk rond te vormen en van een hoogwaardige coating te voorzien.” Op de panelen in Amsterdam is een gelcoating aangebracht.

Bedhaaksysteem

De panelen zijn in drie verschillende typen en afmetingen (1385 bij 885, 2185 bij 885 en 1785 bij 700 millimeter) aangebracht, in totaal circa 5500 vierkante meter. Ze zijn aan de bouwkundige achterconstructie bevestigd met het zogeheten bedhaaksysteem. Sorba brengt deze maand de laatste elementen aan.
Het gevelmateriaal krijgt overigens eveneens een toepassing aan de Amsterdamse Zuidas. Voor de bouw van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde is ook gekozen voor de glasvezelversterkte polyester elementen. Ze worden hier toegepast als viderandbeplating in het atrium.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels