nieuws

Kredietcrisis knevelt Britse huizenbouwer TaylorWimpey

bouwbreed Premium

TaylorWimpey is de eerste Britse huizenbouwer die vanwege de crisis op de woningmarkt aan de noodrem moet trekken. De op een na grootste woningontwikkelaar in Groot-Brittannië schrijft 825 miljoen af op de grondportefeuille, gaat de aandeelhouders honderden miljoenen vers geld vragen en heeft nieuwe leningsvoorwaarden moeten afspreken met haar bankiers.

TaylorWimpey gaf gisterochtend om zeven uur Britse tijd een verklaring uit nadat de weekendpers vol had gestaan met verhalen over de financiële problemen. Het bedrijf is dubbel getroffen omdat het zowel actief is in de VS als in Groot-Brittannië en op kleinere schaal in Spanje. Volgens het woningbedrijf ‘toont de Amerikaanse markt tekenen van verbeterde stabiliteit maar is het op de Britse markt duidelijk geworden dat we een significante neergang zijn ingegaan.’
TaylorWimpey is al in september vorig jaar gestopt met het aankopen van nieuwe stukken grond. Britse woningbedrijven hebben vaak duizenden percelen in voorraad om nieuwe projecten op te kunnen starten, maar TaylorWimpey gaat nu ruim 680 miljoen afschrijven op die Britse landbank en ook nog eens 90 miljoen op de voorraad in de VS en 50 miljoen op die in Spanje. Daarnaast wordt een nieuw beroep gedaan op de bestaande aandeelhouders. Het bedrijf zelf zegt niet om welk bedrag dat gaat maar de Britse financiële pers spreekt van 625 miljoen euro. Al eerder werd bekend dat TaylorWimpey van de voor haar werkende aannemers een extra korting op de facturen eist en bovendien de betalingstermijnen aanzienlijk heeft verlengd.

Reageer op dit artikel