nieuws

Grootschalig onderzoeknaar wonen aan snelweg

bouwbreed

Maak wonen langs de snelweg aantrekkelijk. Dat is het doel van een grootschalig onderzoek naar de mogelijkheden om locaties langs het wegennet geschikt te maken voor bewoning.

Rijkswaterstaat heeft het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie (IMI) uit Leiden in de arm genomen om het onderzoek uit te voeren. Deze organisatie zet daarvoor vijftig deskundigen in uit diverse disciplines. Het gaat om onder meer medewerkers van Rijkswaterstaat, de TU Delft en een aantal onafhankelijke onderzoekers.
Nederland kent ruim tweehonderd nieuwbouwlocaties langs de snelwegen. Een voordeel van deze plekken is dat ze goed bereikbaar zijn. Daar staat tegenover dat luchtvervuiling en geluidsoverlast de bewoners parten spelen. Als zulke problemen kunnen worden opgelost, zijn plekken langs de snelweg aantrekkelijk voor woningbouw.
“In de jaren zestig picknickten mensen graag langs de snelweg”, zegt Guido Enthoven medewerker van het IMI. “Wij willen onderzoeken hoe rond 2030 wonen langs het wegennet populair kan worden.”
Dat wil overigens niet zeggen dat huizen in de omgeving van snelwegen momenteel niet gewild zijn. “Vooral ouderen en yuppen wonen er graag, vanwege de goede bereikbaarheid. En op sommige plekken is het ook gewoon mooi wonen. Denk aan dat flatgebouw in de omgeving van Zwijndrecht met de reclame van Van Leeuwen Buizen. Op de hoogste etages heb je een prachtig uitzicht op het verkeer en van geluid- en stankoverlast merk je niks.”

Daling

Het IMI is niet de eerste die het wonen langs de snelweg bestudeert. Zo deed ook de Rijksuniversiteit Groningen in 2005 hiernaar onderzoek. “Woonlocaties langs de snelweg zijn razend populair, maar zorgen voor grote milieuoverlast”, luidde destijds een van de conclusies. Een recent onderzoek van de Vereniging Eigen Huis wees daarentegen uit dat huizen langs de snelweg dalen in populariteit. Uit een enquête onder 667 verenigingsleden bleek onder meer dat 59 procent van de ondervraagden het wonen langs een verkeersader slecht vindt voor de gezondheid.
“Er is inderdaad al veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp”, erkent Enthoven. “Daarom bestaat onze opdracht onder meer uit het maken van een inventarisatie van eerdere rapportages. Ik verwacht dat de eerste resultaten daarvan in november naar buiten worden gebracht.” Wanneer het definitieve onderzoeksrapport verschijnt is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel