nieuws

Drie palen maken samen één

bouwbreed Premium

Direct nadat de schroefinjectiepaal de grond in is gegaan, wordt er een nieuwe buis omheen geschroefd. En het bovenste deel was al dubbel uitgevoerd. De driedubbele palen blijken nodig om drie panden stabiel te houden tijdens de onderkeldering.

Het voormalige pand van ABN-Amro op de Amsterdamse Dam krijgt een nieuwe bestemming als modewinkel. De bank zelf keert terug in een klein hoekje van de monumentale panden op nummers 2 en 4. Voor het zover is, wordt de binnenkant compleet gestript en diept aannemer Jurriens Bouw de bestaande kelder uit tot zo’n 6 meter beneden maaiveld. Daarbij komen de 33 funderingspalen die Walinco momenteel de grond in schroeft, vrij te staan; zij dragen via een stempelconstructie tijdelijk het hele gebouw. Daarom worden ze over de bovenste 5 meter beschermd tegen uitknikken met een extra buis. Op de standaard boorbuis van rond 114 , is over de bovenste meters een buis rond 140 gelast. “Een buis om een buis”, legt directeur Victor de Waal van Walinco uit.
Maar dat is nog niet alles. De constructie moet ook opgewassen zijn tegen horizontale bewegingen, die kunnen ontstaan als gevolg van het ontgraven van de bouwput. De damwand veert daarbij waarschijnlijk zo’n 5 centimeter in, waardoor er druk op de paalkoppen komt. Daarom worden alle 33 palen over de bovenste 10 meter ook nog eens met een bredere paal rond 219 omhuld. Die wordt er gewoon overheen geschroefd. Met een iets kleiner schroefblad dan de eerste paal, zodat hij gemakkelijk door de al omgewoelde grond snijdt.
De beide omhullende buizen zijn volgens De Waal samen vereist om het uitknikken van de paal te voorkomen. Voor een simpeler constructie met buizen met een dikkere wand was de levertijd te lang. Bovendien kan Walinco op deze manier met een 10-tons stelling de palen indraaien. Als er was gekozen om in één keer dikwandige buizen van rond 219 millimeter te plaatsen, had een veel zwaardere stelling ingezet moeten worden, waarmee het veel lastiger manoeuvreren is binnen de krappe werkruimte.
Zodra de 33 driedubbele palen op diepte zijn, kan Jurriens Bouw verder met het strippen van het voormalige bankgebouw. Als Kandt daarna de damwand heeft ingedrukt en de grond daartussen heeft ontgraven, komt Walinco weer terug.
Dan moeten er nog vijftig palen worden geschroefd die de twee panden in de definitieve situatie op hun plek moeten houden. Dan wordt het helemaal woekeren met ruimte, voorziet bedrijfsleider Jan Lakerveld van Jurriens Bouw. Iedereen moet dan manoeuvreren door een dicht woud van de stempelconstructie die tijdelijk het hele gebouw draagt.

Drie gebouwen

Het voormalige pand van ABN-Amro op de Dam bestond eigenlijk uit drie gebouwen. Het jongste pand op de hoek van het Damrak dateert van 1933. De andere gebouwen zijn bijna vijftig jaar ouder. Jurriens Bouw realiseert onder alle drie een 6 meter diepe kelder. De Utrechtse aannemer renoveert bovendien de kapconstructie en de gevel. Het deel van het interieur zonder monumentenstatus wordt flink gesaneerd en opnieuw ingedeeld volgens ontwerp van Rappange 0x26 Partners Architecten.

Reageer op dit artikel