nieuws

De zegeningen van een beursnotering

bouwbreed

Verbazing alom bij strategieconsultants, althans bij Roland Berger Strategy Consultants. Iedereen had verwacht dat als gevolg van de kredietcrisis het aantal overnames zou afnemen, in elk geval bij financiële investeerders die hun overnames meestal met geleend geld financieren. Niets is echter minder waar volgens Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger. Nog steeds wordt de hoofdprijs betaald, gemiddeld tussen tien en elf keer de brutowinst voor afschrijving.

Verbazing alom bij strategieconsultants, althans bij Roland Berger Strategy Consultants. Iedereen had verwacht dat als gevolg van de kredietcrisis het aantal overnames zou afnemen, in elk geval bij financiële investeerders die hun overnames meestal met geleend geld financieren. Niets is echter minder waar volgens Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger. Nog steeds wordt de hoofdprijs betaald, gemiddeld tussen tien en elf keer de brutowinst voor afschrijving.
Op zich is dat curieus. Financiële partijen hebben nu eenmaal rendementseisen die ze alleen maar omhoog zullen schroeven als de rente stijgt en zij dus meer moeten betalen voor hun investering. En waartoe dat leidt, weten de krantenuitgevers PCM (Volkskrant, AD, NRC) en Wegener inmiddels maar al te goed. PCM had last van Apex en Wegener van Mecom.
Die laatste wil 20 procent rendement halen, hetgeen absurd is voor kranten. De directie ziet dan ook geen andere mogelijkheid dan fors snijden in personeel. Dat lijkt haar nu op acties te komen staan. Journalistenvakbond NVJ heeft namens alle aangesloten regionale dagbladen een ultimatum uit doen gaan. De lezers zullen hier last van hebben, maar Wegener ook. Weliswaar wordt bespaard op papier, maar te hopen is dat de advertentie-inkomsten hoger zijn dan de papierkosten.
Sinds de code Tabaksblatt heeft menig bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf wel eens verzucht waarom hij nog beursgenoteerd moest blijven. Aandeelhouders, vaak onder aanvoering van de keffende Vereniging van Effectenbezitters, konden behoorlijk lastig zijn.
Toch is een dergelijke druk van versnipperde aandeelhouders onvergelijkbaar met de druk van financiële grootaandeelhouders die directies zodanig in een wurggreep houden dat ze rare bokkensprongen moeten maken om aan de opgelegde rendements­eisen te voldoen. Of zouden diezelfde directies te optimistische verwachtingen hebben afgegeven bij de verkoop? In dat geval moeten ze maar op de blaren zitten.

Reageer op dit artikel