nieuws

Damwandprofiel uit den boze voor nieuwe polderschuren

bouwbreed

Het ontwerp voor de Polderschuur in de gemeente Noordoostpolder van Architectenbureau Onix kwam als beste uit de bus bij de architectenprijsvraag van Landschapsbeheer Flevoland en de gemeente Noordoostpolder.

Damwandprofiel uit den boze voor nieuwe polderschuren

Volgens de jury combineert het ontwerp van Onix dat wat boeren willen en wat vanuit architectonische en landschappelijke overwegingen wenselijk is. “Een ontwerp dat qua vorm, materiaal en kleur past bij de architectuur van de Noordoostpolder, ofwel door er op aan te sluiten ofwel door er juist mee te contrasteren.”
De andere deelnemers aan de wedstrijd waren Studio Makkink 0x26 Bey en Daad architecten. De laatste ging een stap verder dan de wedstrijdopdracht en ontwierp niet een schuur, maar maakte een landschapsontwerp. Volgens de jury zal dit wellicht in de toekomst worden gebruikt.
Studio Makkink 0x26 Bey maakte een ontwerp waarin gerecyclede landbouwfolie wordt gebruikt voor het dak en de wanden. Omdat dit materiaal nog niet is getest, kan het ontwerp niet op korte termijn worden uitgevoerd. De jury tekende daarbij aan dat de voorgestelde bouwmaterialen de boeren zeker zullen aanspreken en sprak van ‘verfrissende ideeën.

Verstorend

De prijsvraag werd uitgeschreven omdat in het landschap steeds meer grote loodsen verschijnen met het zogenaamde damwandprofiel. Een soort schuur dat ook elders in Nederland geregeld te vinden is en dat volgens landschapsbeheer Flevoland en de gemeente Noordoostpolder het beeld verstoort van de schokbetonschuren die in Flevoland veel voorkomen. “De damwandschuur is een goede en goedkope oplossing, maar de eigenheid van het Flevolandse landschap komt hiermee in het gedrang.” Wanneer de eerste nieuwe Polderschuren zullen verrijzen, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel