nieuws

CDA wil strenger optreden tegen bouwers van scholen

bouwbreed Premium

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat minister Vogelaar (wonen) bouwbedrijven hard aanpakt. In 65 procent van de scholen die sinds de instelling van het Bouwbesluit zijn gebouwd, is het slecht gesteld met binnenmilieu, wat van invloed is op leerprestaties, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM en TNO.

CDA wil strenger optreden tegen bouwers van scholen

Armand Landman
CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch vroeg in de afgelopen week aan de minister hoe het mogelijk is dat de helft van de scholen in Nederland niet voldoet aan de milieueisen. Worden alleen de klaslokalen bezien die na de invoering van het Bouwbesluit zijn gebouwd, dan loopt dat percentage op tot 65 procent. Vietsch: “Heeft het vastleggen van milieunormen in het Bouwbesluit een tegengesteld effect gehad? En kan de minister dan meteen uitleggen waarom gemeenten in hun rol van toezichthouder op de bouwvergunning niet hebben ingegrepen?”
Vietsch eist dat scholen voldoen aan de wettelijke normen. “Anders mag er geen bouwvergunning worden afgegeven voor de plannen en mag er geen in gebruikname zijn.” Ze vraagt Vogelaar de bouw direct aan te spreken op de slechte prestaties.
Vogelaar antwoordt dat ze geen wettelijk instrument heeft om bouwbedrijven die slecht werk leveren, aan te pakken. “Wel wil nogmaals contact opnemen met brancheorganisaties en ze op hun verantwoordelijkheden wijzen.”

Reageer op dit artikel