nieuws

Britse bouw wereld van twee uitersten

bouwbreed

Terwijl in de Britse woningbouw en toelevering de ontslagen zo langzamerhand bij duizenden vallen, gaat het in de utiliteitsbouw en de gww nog steeds voorspoedig.

Bij Balfour Beatty draait de bouwtak “buitengewoon sterk” terwijl ook civiel “zeer goede vooruitgang boekt”. Carillion “is sterk blijven presteren” en verwacht zelfs een winstgroei van rond 20 procent. Aan de andere kant ontslaat woningbouwer Barratt 1000 man, gaan er bij de collega’s TaylorWimpey negenhonderd uit en lukt het die bedrijven en sectorgenoten niet meer de bankkredieten van honderden miljoenen euro’s op tijd te herfinancieren.
“De Britse bouwwereld is een wereld van twee uitersten. De woningbouw is gewoon ingestort, daar is geen ander woord voor. Dat komt niet zozeer door het wegvallen van de vraag, maar doordat kopers geen hypotheek meer kunnen krijgen. Door die malaise ontstaat het beeld dat het in de hele bouw slecht gaat maar daar is geen sprake van. De grote aannemers, die niet of nauwelijks in huizen zitten, draaien uitstekend en ook in civiel is er ruim voldoende werk”, zegt Kurt Calder, directeur communicatie bij de Construction Confederation in Londen.
Dat het goed gaat, blijkt bijvoorbeeld weer uit de recente halfjaarberichten van de grootste twee bouwers Balfour Beatty en Carillion.

Sterk

Balfour Beatty kon in het eerste halfjaar weer een half miljard aan nieuwe opdrachten binnenhalen waarmee het orderboek nu tot een record van bijna 15 miljard euro is gestegen. De aannemer verwacht ook dat het binnenhalen van nieuwe opdrachten en de prestaties in 2008 sterk zullen blijven. Ondanks de dreigende of al bestaande recessies “doet de bouwtak het in zowel de VS als in Groot-Brittannië buitengewoon goed”. Collega Carillion heeft ook geen enkele reden tot klagen. “In de bouwdiensten blijven we profiteren van ons sterke orderboek.”
Vooral dat laatste element speelt een sleutelrol, stelt Calder. “Er zit ontzettend veel werk in de pijplijn, zowel in commerciële projecten als civiel. Vergeet niet dat het vaak jaren duurt om grote projecten voor te bereiden, daar zie je dus nog geen gevolgen van de economische problemen. Ook de overheidsinvesteringen blijven op peil, kijk bijvoorbeeld naar het enorme programma voor de bouw van nieuwe scholen.”
Maar het tij kan ontzettend snel keren, waarschuwt Calder. “Dat zien we wel in de woningbouw die echt in een paar weken in elkaar is geklapt. We leven in ontzettend snel veranderende tijden. Er komt dus wel veel werk uit de pijplijn maar we zullen de komende tijd moeten zien of er aan de ingang ook weer werk ingaat.”

Reageer op dit artikel