nieuws

Aannemer maakt sloop van bunker in Bilthoven graag af

bouwbreed

“Ik wil het werk graag afmaken. Dat kan op een verantwoorde manier, zeker met de verkregen kennis.” Dat zegt springmeester Danny Jowenko over de sloop met explosieven van de bunker op het toekomstig bedrijventerrein Larenstein in Bilthoven.

Jowenko heeft een vermoeden waarom bij de explosie van afgelopen maandag gruis en brokken beton in de woonwijk naast Larenstein belandden.
“De wapening in de bovenlaag is waarschijnlijk niet overal hetzelfde als op de plek waar we het proefschot hebben gehouden. Dat was een succes, we hadden geen reden om daarvan af te wijken”, verklaart Jowenko. Hij rekende erop, dat de wapening in de bovenlaag zou voorkomen dat beton de lucht in zou vliegen. Maar bij de explosie op maandag is de bovenlaag op twee of drie plekken onbedoeld doorgeslagen en zijn delen van het beton gekatapulteerd. Zonder de schade te willen bagatelliseren, vindt de springmeester de explosie van maandag geslaagd. “1100 Kuub is gefragmenteerd, 1/6 kuub van de bovenlaag is weggeschoten. Gelukkig is niemand geraakt. Met de ontsteking is niets misgegaan”, stelt Jowenko.

Bedrijventerrein

Het sloopwerk is stilgelegd, enkele niet ontstoken ladingen worden verwijderd en partijen moeten de resultaten van onderzoek afwachten. Het onderzoek door de Arbeidsinspectie gaat 13 weken duren. Bovendien heeft de gemeente De Bilt het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisimanagement in Leiden opdracht gegeven de explosie te onderzoeken.
Volgens Bram Quaak, projectleider voor de gemeente De Bilt, gaat de ontwikkeling van bedrijventerrein Larenstein gewoon door. “De sloop van de bunker ligt niet op het kritische tijdpad. De noordelijke helft is bouwrijp en de kavels worden eind deze zomer uitgegeven. Daar komen aannemingsbedrijven, op de zuidelijke helft komen auto-gerelateerde bedrijven.”
Volgens Quaak is slopen met explosieven de enige mogelijkheid. “De wanden zijn 3 tot 5 meter dik, slopen met een krokodillenbek gaat niet”, zegt de projectleider.

Reageer op dit artikel