nieuws

Woningmarkt zakt verder in, prijzen blijven stijgen

bouwbreed

In mei zijn 20 procent minder woningen verkocht in vergelijking met vorig jaar. Desondanks stegen de prijzen met 4,1 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Woningmartkcijfers.nl. Ook de laatste vijf maanden laten een daling zien. In totaal veranderden 73.300 woningen van eigenaar, 6,4 procent minder dan in dezelfde periode van 2007.
In Groningen zijn de minste kopers actief. In de eerste maanden van dit jaar werden er 11 procent minder huizen verkocht. De provincie Drenthe is de enige provincie waar het aantal transacties op peil bleef.
Op basis van deze cijfers is het volgens Leo van de Pas, directeur van Woningmarktcijfers.nl, de vraag of we dit jaar wel de 200.000 transacties halen. Al te voorbarige conclusies wil hij echter niet trekken, omdat het transactieverloop op maandbasis een zeer grillig karakter vertoont. Ook medio 2007 viel de huizenverkoop tegen, de laatste maanden van 2007 zorgden er echter voor dat het verlies beperkt bleef. Ondanks de verminderde kooplust, steeg de prijs die gemiddeld voor een woning wordt betaald naar 253.600 euro, dat is 4,1 procent meer dan over dezelfde periode van 2007. De prijzen stegen het hardst in de provincie Noord-Holland (7,4 procent) en het minst in de provincie Overijssel (1,6 procent). Noord-Holland neemt het stokje over van Utrecht als het gaat om de duurste woningen. Gemiddeld moet 297.600 euro worden betaald.

Reageer op dit artikel