nieuws

Werkstraf geëist tegen Henk Koop

bouwbreed

Den Haag – Tegen Henk Koop en Fred V. zijn gisteren voor het Haagse gerechtshof werkstraffen geëist. Ad Bos kreeg een voorwaardelijke celstraf.

Joost Zwaga
De voormalig kopstukken van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem hebben zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan omkoping van rijksambtenaar Jan J.
De oud-directeur realisatie werken van Rijkswaterstaat werd in 1997 gefêteerd op golfreisjes naar Schotland en Zwitserland en bezoeken aan nachtclubs en bordelen. En dat alles met één enkel doel, aldus advocaat-generaal Ter Hart: “Koop moest opdrachten krijgen van Rijkswaterstaat.”
Tegen Ad Bos, destijds technisch directeur van Koop Tjuchem, eiste de aanklager een maand voorwaardelijk. “Omkoping is zo ernstig dat een sanctie moet worden opgelegd, ook al heeft Bos met de onthulling van de bouwfraude de maatschappij wel een grote dienst bewezen”, formuleerde Ter Hart.
Eerder werd voor de Rotterdamse rechtbank nog vijf maanden voorwaardelijk tegen de klokkenluider gevorderd. Vanwege de lange duur van het strafproces – de zaak loopt al drieënhalf jaar – vond de advocaat-generaal een lagere straf op zijn plaats.
Bos ontkende voor het gerechtshof dat hij de ambtenaar heeft omgekocht. De bezoeken aan Zwitserland en Schotland betroffen zakelijke reizen. Ter Hart noemde die verklaring volstrekt ongeloofwaardig. “Eerder heeft hij toegegeven dat het binnen Koop Tjuchem beleid was om ambtenaren in de watten te leggen. Aan die verklaring houd ik Bos.”

Werkstraf

Tegen Henk Koop, topman van het Koop-concern eiste ze een werkstraf van 100 uur. Fred V., oud-directeur van Koop Tjuchem, hoorde een werkstraf van 40 uur tegen zich vorderen. Volgens Ter Hart waren de twee op de hoogte van omkopingspraktijken en faciliteerden zij die ook.
De uitspraak in de zaken tegen het drietal zal nog maanden op zich wachten. Volgende week vinden eerst nog de pleidooien van de advocaten plaats. De reactie van het OM daarop wordt op verzoek van Ter Hart over de zomervakantie heen getild.
De Rotterdamse rechtbank verklaarde Bos eerder wel schuldig maar legde hem geen straf op. Koop werd in 2005 veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. V. kreeg naast een werkstraf van 180 uur ook een geldboete van 6000 euro opgelegd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels