nieuws

Werkdruk zorgt voor forse stijging aantal doden in Zweedse bouw

bouwbreed Premium

Het aantal ongevallen met dodelijke afloop in de Zweedse bouw is vorig jaar fors toegenomen. In totaal verloren in 2007 als gevolg van calamiteiten op de bouwplaatsen zestien personen het leven tegen elf personen in het voorafgaande jaar, zo blijkt uit de definitieve inventarisatie van de rijksdienst arbeidsmilieu (arbetsmiljöverket). Ook in vergelijking met het aantal dodelijke ongevallen in de jaren sinds 1997 springt 2007 er negatief uit. Het hoogste aantal kwam tot dusver voor rekening van 2002 met dertien doden. De bouw blijft een van de allergevaarlijkste bedrijfstakken en werd in 2007 alleen overtroffen door de agrarische sector waar achttien doden vielen te betreuren tegen tien in 2006. Volgens de rijksdienst hangt de relatief sterke stijging met name in de bouw deels ook samen met het gegroeide aantal arbeidsplaatsen en de hogere werkdruk als gevolg van de hoogconjuctuur. “Veel ongevallen vinden verder hun oorzaak als de mensen taken uitvoeren die hun competentie overstijgen, waardoor beoordelingsfouten in de hand worden gewerkt.”

Het aantal ongevallen met dodelijke afloop in de Zweedse bouw is vorig jaar fors toegenomen. In totaal verloren in 2007 als gevolg van calamiteiten op de bouwplaatsen zestien personen het leven tegen elf personen in het voorafgaande jaar, zo blijkt uit de definitieve inventarisatie van de rijksdienst arbeidsmilieu (arbetsmiljöverket). Ook in vergelijking met het aantal dodelijke ongevallen in de jaren sinds 1997 springt 2007 er negatief uit. Het hoogste aantal kwam tot dusver voor rekening van 2002 met dertien doden. De bouw blijft een van de allergevaarlijkste bedrijfstakken en werd in 2007 alleen overtroffen door de agrarische sector waar achttien doden vielen te betreuren tegen tien in 2006. Volgens de rijksdienst hangt de relatief sterke stijging met name in de bouw deels ook samen met het gegroeide aantal arbeidsplaatsen en de hogere werkdruk als gevolg van de hoogconjuctuur. “Veel ongevallen vinden verder hun oorzaak als de mensen taken uitvoeren die hun competentie overstijgen, waardoor beoordelingsfouten in de hand worden gewerkt.”

Reageer op dit artikel