nieuws

Verlader kan voor vastmaken hijsoog op de grond blijven

bouwbreed

Veilig vanaf de grond containers op en af een vrachtwagen laden, belooft GenQuip met zijn Hoglift. Dat kan omdat op alle hoeken van de container een verticale sleuf is gemonteerd met daarin een hijsblok over de hele hoogte. Het hijsblok waaraan de container hangt, schuift op en neer.

Veilig containers verladen vergt nogal wat voorbereiding, weet Peter Beach van de fabrikant uit het Britse Port Talbot. “Desondanks gebeuren er soms fatale ongelukken mee.” Dat komt doordat de verlader op de container moet klimmen om de hijskabels aan de hijsogen vast te maken. De regels schrijven dan voor dat de verlader een aangelijnd harnas moet dragen. Beach: “Wat vaak niet gebeurt, met alle gevolgen van dien.”
De Hoglift past op alles wat op een container lijkt, inclusief verplaatsbare kantoorruimte. De voorziening heeft een dubbele functie: containers kunnen er met hetzelfde gemak ook mee worden vastgesjord aan de vrachtwagen of de oplegger. Een set van vier sleuven kost ruim 2000 euro, rekent Beach voor. De sleuven zijn gemaakt van thermisch gegalvaniseerd staal, terwijl de hijsblokken elektrolytisch zijn verzinkt.
Zonder halsbrekende toeren kan de verlader op de grond de hijskabels aan de hijsogen bevestigen. De kraan trekt de hijsblokken omhoog tot die de stootranden in de sleuven raken en trekt vervolgens de container op.
De huidige variant hijst lasten tot 8 ton; GenQuip ontwikkelt momenteel een uitvoering die 15 ton kan dragen.

Reageer op dit artikel