nieuws

Verdubbeling winkels binnen amper drie jaar

bouwbreed

Het winkeloppervlak in Europa verdubbelt binnen drie jaar. De uitbreidingen vinden volgens onderzoek van Cushman 0x26 Wakefield vooral plaats in Rusland en de Oekraïne.

Voor zowel 2008 als 2009 zit voor de winkels een groei van 20 procent in de pijplijn. In Nederland blijft de toename beperkt, ons land bezit dan ook al 343,4 meter winkelvloer per duizend inwoners. Rusland – met nu nog 62,5 meter winkel per duizend burgers – maakt echter een enorme inhaalslag. In het land van Poetin nam vorig jaar de oppervlakte met ruim een kwart toe. Daardoor kon 1,8 miljoen vierkante meter winkelruimte in gebruik worden genomen. De oppervlakte die voor 2008 en 2009 bij de Russen in de pijplijn zit, ramen de onderzoekers op 3,2 miljoen meter.
Cushman 0x26 Wakefield telde vorig jaar in Europa de oplevering van 320 nieuwe winkelcentra en 54 uitbreidingen van bestaande complexen. Als de bouwers hun huidige tempo handhaven, wordt zowel dit als volgend jaar 11 miljoen vierkante meter aan het bestand toegevoegd.
“In de meer volwassen markten spelen de winkelcentra een belangrijke rol bij de verbetering van de binnensteden”, zegt Balwin Poolman, in Amsterdam partner van het vastgoedbedrijf. “De kredietcrisis schijnt de pijplijn van nieuwe ontwikkelingen niet te beïnvloeden. Slechts in Groot-Brittannië zijn enkele projecten uitgesteld vanwege de financiering.”
In Nederland groeide de winkelruimte vorig jaar met 2,2 procent. De uitbreiding bedroeg 120.500 meter. In aantocht voor dit en volgend jaar is 212.500 vierkante meter.

Italië

Na Rusland met zijn 1,8 miljoen meter roerde Italië (1,1 miljoen meter uitbreiding) zich vorig jaar het krachtigst in de winkelbranche. De Italianen voerden de omvang van hun winkels per duizend inwoners met 11,7 procent op tot 187,4 meter. Andere landen waar vorig jaar stevig werd bijgebouwd zijn Oekraïne (703.324 meter), Polen (575.000 meter) en Turkije (550.837 meter).
Voor Duitsland zit dit en volgend jaar 953.812 vierkante meter nieuwe winkelvloer in de pijplijn. De zuiderburen stellen zich tevreden met 259.691 meter extra.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels