nieuws

‘Ventilatie Vathorst blijvend probleem’

bouwbreed

Eerst het bouwkundig en dan het installatietechnisch ontwerp maken: de praktijk in de Amersfoortse wijk Vathorst leert dat die volgorde garant staat voor problemen met de ventilatie in woningen. Er volgen nog vele, voorspelt Annelies van Bronswijk van de TU Eindhoven.

Van Bronswijk legde op een seminar van installatie- en energie-adviseur DWA uit dat kanalen voor ventilatie per definitie problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat ze nauwelijks zijn schoon te maken. Dat geldt vooral voor flexibele leidingen waar altijd stof tussen de ribbels achterblijft. “Maar ook in kanalen met een gladde binnenkant doet een droge schoonmaakborstel meer kwaad dan goed, vindt Van Bronswijk. “Die verwijdert niet al het stof en zorgt ervoor dat mijten en schimmels in het achterblijvende stof extra zuurstof krijgen, zodat ze beter groeien.”
Gezonde binnenlucht komt alleen door de gevel in de woning. De verse buitenlucht passeert een filter en mengt volledig met de binnenlucht. Het filter blijft wordt in de wasmachine weer schoon. Problemen blijven uit als de temperatuur in huis het hele jaar door rond 20 graden Celsius schommelt bij een relatieve luchtvochtigheid aan vloer, wand en plafond van circa 50 procent.
De praktijk leert Van Bronswijk dat de ventilatie nauwelijks te wensen over laat als de installateur verantwoordelijk wordt voor de exploitatie en klachten financieel moet compenseren. “Het is een manier om alle partijen die bij een woning zij betrokken verantwoordelijk te maken voor het resultaat. Dat vergt een opnieuw ingericht bouwproces.”
Onderzoek naar de ventilatieperikelen in Vathorst wees ook Gert Harm ten Bolscher van DWA op technische tekortkomingen. “Deels bouwkundig in de vorm van verkeerd geplaatste roosters en ventielen en kromme deuren die tocht opwekken. Deels ook installatietechnisch als gevolg van bijvoorbeeld slecht ingeregelde systemen en ontbrekende geluidsisolatie.”
Om tocht en lawaai voor te blijven gebruikten veel bewoners alleen de eerste stand van het systeem; te weinig om voldoende te ventileren. De gevolgen bleken vooral groot in woningen waarvan de bewoners geen wasemkap mochten gebruiken die met een eigen ventilator direct naar buiten uitblaast.

Onbekend

De exacte oorzaak van de problemen in Vathorst blijven wat Manon Vaal van de GGD Eemland betreft nog onbekend. De dienst constateert wel dat het binnenmilieu bij balansventilatie vaker minder goed is dan met natuurlijke toevoer/mechanische afvoer. Dat blijkt ook uit eerder onderzoek. “Tot nog toe bleef de invloed van het filter buiten de studies naar het binnenklimaat,” zegt Vaal. “Dat is jammer, want het is niet onmogelijk dat de stoffen die het filter tegenhoudt daar met elkaar chemisch reageren.”
Mogelijk komt dat aan de orde in het vervolgonderzoek dat Amersfoort laat doen naar het effect van de verbeteringen die in Vathorst zijn aangebracht. De resultaten worden in de loop van volgend jaar bekend. Al met al noemt de GGD Eemland balansventilatie ‘een kwetsbaar systeem’.

Reageer op dit artikel