nieuws

Uit de kast

bouwbreed Premium

De belager van de salarissen van bedrijventoppers Wouter Bos lijkt de bedrijven nu een keer een reddingsboei toe te gooien. Aandeelhouders met een belang vanaf 3 procent zullen uit de kast moeten komen en aangeven of zij het eens zijn met de koers die een bedrijf vaart. Dan kunnen ze veel sneller om de tafel met activistische aandeelhouders. Had ABN Amro-baasje Rijkman Groenink die mogelijkheid maar gehad.

De belager van de salarissen van bedrijventoppers Wouter Bos lijkt de bedrijven nu een keer een reddingsboei toe te gooien. Aandeelhouders met een belang vanaf 3 procent zullen uit de kast moeten komen en aangeven of zij het eens zijn met de koers die een bedrijf vaart. Dan kunnen ze veel sneller om de tafel met activistische aandeelhouders. Had ABN Amro-baasje Rijkman Groenink die mogelijkheid maar gehad.
Wat de topinkomens betreft, krijgen de toppers steun uit onverdachte hoek. De beleggerssite IEX.NL heeft eens gekeken naar de inkomsten van de bovenbazen in AEX en AMX en die afgezet tegen de rendementen. Wat blijkt, Boskalis-baas Peter Berdowski wordt afgescheept met een fooi van 1,3 miljoen. Gezien de rendementen die hij behaalt voor beleggers mag hij van IEX twee keer zoveel hebben. BAM-baas Joop van Oosten mag 6000 euro meer hebben dan hij nu krijgt. Vertrekkend Heijmans-bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot verdient volgens IEX echter dik 3,5 ton te veel. Geen wonder na de koersval. Hij bevindt zich in gezelschap van Klaas Wester van Fugro en oud-Draka-baas Ingolf Schulz die beiden rond de 7 ton te veel hebben gekregen. De slechts verdienende topman is Alain de Taeye van Teleatlas met nog niet eens 6 ton. Die had van IEX 6,3 miljoen mogen toucheren. Zou Wouter Bos de topmannen die te weinig krijgen, nu een fiscaal voordeeltje aanbieden?
Het wachten is nu op de politicoloog die het aandurft de salarissen van politici af te zetten tegen hun prestaties. Dat zou de belastingbetaler een hoop geld schelen.
Voor de beleggers maakt het niet uit wat de toppers verdienen, als ze maar voldoende rendement halen. Zij maken zich wel zorgen over andere zaken, zoals de olieprijs, waarvan wordt voorspeld dat die voor het einde van het jaar de 200 dollar per vat zal halen. Mede met het oog op het opbloeiende pessimisme over de economie, is het dan ook geen wonder dat de aandelen het zwaar hadden. Meest opvallend was wel de daling van Boskalis op vrijdag. Een aanleiding was er niet of het moet de olieprijs zijn.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel