nieuws

Strukton en Van Wijnen transparant en solide

bouwbreed

Strukton en Van Wijnen hebben van alle grote Nederlandse bouwbedrijven een verrassend goede reputatie. Hun geheim: ze zijn financieel solide en transparant.

BAM heeft net als vorig jaar de beste reputatie. Dat is vooral te danken aan servicegerichtheid, blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ruim achthonderd aannemers, ontwikkelaars, gemeenten, architecten en grote fabrikanten werden geïnterviewd.
De vijftien grootste Nederlandse bouwbedrijven werden beoordeeld op naamsbekendheid, transparantie, communicatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en financiële soliditeit. Ook werd gekeken hoe servicegericht en innovatief de ondernemingen zijn.

Servicegericht

BAM is behalve servicegericht ook bekend. Ruim driekwart van de geïnterviewden kent de bouwer van naam. Minder sterk is Nederlands grootste bouwer als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Een innovatieve opstelling is volgens de geïnterviewden minder belangrijk voor het imago. Dit ondanks het feit dat de Regieraad Bouw en PSIBouw zo hun best doen om innovaties bij bouwbedrijven te bevorderen.
Heijmans is op de reputatieranglijst gezakt van de tweede naar de zesde plaats. Waarschijnlijk zijn de winstwaarschuwingen van het concern daarvoor verantwoordelijk. Het aftreden van Guus Hoefsloot kan nauwelijks invloed op de daling hebben gehad; het onderzoek was al zo goed als afgerond, aldus de onderzoekers.

Familiebedrijf

Dat ook relatieve kleine bouwers een goede reputatie kunnen hebben bewijst Hurks. Veel respondenten zouden het familiebedrijf bij collega’s aanbevelen.

RANGLIJST

Bouwbedrijf Totaalscore
1. BAM 73,1
2. Strukton 72,5
3. Van Wijnen 72,5
4. Dura Vermeer 71,9
5. Ballast Nedam 71,4
6. Heijmans 70,9
7. VolkerWessels 70,2
8. Hurks 70,0
9. TBI Holdings 69,5
10. Vorm Bouw 69,0
11. ERA Bouw 67,8
12. ASVB 67,5
13. Janssen de Jong 66,9
14. Mourik 66,5
15. Verwelius 66,1

Reageer op dit artikel