nieuws

Staalproductie Europese Unie blijft achter bij Verre Oosten

bouwbreed

De wereldproductie van staal is in de eerste vijf maanden van het jaar met 5,6 procent toegenomen tot 576,6 miljoen ton. In mei kwam 119,5 miljoen ton uit de hoogovens.

In de stijgende productie neemt het Verre Oosten het voortouw. Onder aanvoering van China neemt de regio 60 procent van de wereldproductie voor haar rekening. De Chinezen voerden sinds de jaarwisseling het volume met 9,4 procent op tot 216,1 miljoen ton. Op geruime afstand volgt nummer twee van de wereld Japan met een productie van 51,5 miljoen ton. Ook India (22,8 miljoen ton), Zuid-Korea (22,4 miljoen ton) en Taiwan – dat zijn productie met 11,3 procent opjoeg tot 9,6 miljoen ton – leveren een stevige bijdrage. Ter vergelijking: Nederland produceerde dankzij 6,1 procent groei een volume van 3,3 miljoen ton.
De EU produceert nog steeds op een lager niveau dan vorig jaar. In de eerste vijf maanden kwam 90 miljoen ton uit de ovens, 0,7 procent minder dan in de vergelijkbare periode van 2007. Duitsland is met 20,2 miljoen ton in de EU de grootste leverancier, gevolgd door Italië (14,2 miljoen ton) en Spanje (8 miljoen ton). In het oosten van Europa nam de vervaardiging van staal in Rusland met 3,8 procent toe tot 31,6 miljoen ton. De Oekraïne laat eenzelfde groei zien en haalde 18,5 miljoen ton staal uit het vuur. In de VS nam de productie met 5,9 procent toe tot 57,5 miljoen ton.

Reageer op dit artikel