nieuws

Spectaculair hijswerk

bouwbreed Premium

Nieuwkoop/Uithoorn De bevolking van de gemeenten Uithoorn en Nieuwkoop liep afgelopen weekeinde uit om het spectaculaire hijswerk te zien van Peinemann Kranen uit Hoogvliet. Twee kranen met afgespannen hoofdmasten, een 650-tons (Demag AC 650) en een 400 tons (Liebherr LTM 1400-1.7) kraan waren nodig om de val van 84,6 ton in de brug Vrouwenakker te hijsen.

Nieuwkoop/Uithoorn De bevolking van de gemeenten Uithoorn en Nieuwkoop liep afgelopen weekeinde uit om het spectaculaire hijswerk te zien van Peinemann Kranen uit Hoogvliet. Twee kranen met afgespannen hoofdmasten, een 650-tons (Demag AC 650) en een 400 tons (Liebherr LTM 1400-1.7) kraan waren nodig om de val van 84,6 ton in de brug Vrouwenakker te hijsen.
Zondag heeft Peinemann de balans afgeplaatst (op de foto rechtsonder bij de 650-tons kraan). Met een gewicht van 72,9 ton, een lengte van 2,23 meter en een breedte van 17,8 meter is het de grootste balans die BSB Staalbouw uit Bergum heeft gemaakt. De val is 15 meter breed en 15,6 meter lang, inclusief scharnierpunten.
Het bleek een hele tour om de balans en de val in Nieuwkoop te krijgen. Via de hogemastenroute zijn de brugonderdelen op een ponton vanuit Friesland via Amsterdam naar Alphen aan den Rijn gevaren. Hier moesten de val en de balans worden gekanteld omdat de vaste betonnen Oranje Nassaubrug te laag was voor de doorvaart
De brug Vrouwenakker is een belangrijke schakel tussen Zuid- en Noord-Holland. Met de vervanging van de oude brug die dateert van 1930, is de doorstroming op de N231 sterk verbeterd. Vanaf half juli kan het verkeer gebruikmaken van de nieuwe brug.
Foto: Martijn DijkgraafTekst: Inge Pranger

Reageer op dit artikel