nieuws

Spaans Estepona in greep van bouwschandaal

bouwbreed

De Spaanse politie heeft dinsdag 25 personen opgepakt, onder wie burgemeester Antonio Barrientos van de badplaats Estepona.

Bij de omvangrijke actie tegen de wijdvertakte corruptie- en omkopingspraktijken aan de Costa del Sol, zijn ook gemeenteraadsleden, bouwambtenaren en architecten gearresteerd. Onder de aangehouden personen bevindt zich volgens Spaanse kranten ook topman José Romero van het Spaanse aannemingsconcern Prasa.
Justitie verdenkt de groep van het aannemen van steekpenningen, witwassen van geld, valsheid in geschrifte en het bevoordelen van familieleden. Ook zouden de verdachten particulieren hebben opgelicht door onbebouwbare grond te verkopen als bouwgrond.
De arrestaties volgden na maanden van voorbereiding, waarbij de politie onder meer uitgebreid telefoons afluisterde. Op het stadhuis en de kantoren van de dienst stedenbouw en planologie nam de politie grote hoeveelheden bewijsmateriaal in beslag. Ook op het kantoor van de belastingdienst en op privéadressen vonden doorzoekingen plaats.
De corruptieaffaire in Estepona doet sterk denken aan het schandaal dat het nabijgelegen Marbella twee jaar geleden in zijn greep hield. Ook toen werden de burgemeester, bestuurders en enkele hooggeplaatste ambtenaren opgepakt en uit hun functie ontheven wegens het aannemen van steekpenningen van bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel