nieuws

Plasterk nodigt topman BAM uit voor gesprek

bouwbreed

Minister Plasterk (cultuur) nodigt BAM-topman Joop van Oosten uit voor een verzoenend gesprek. Hij zei dit tijdens een Kameroverleg over de mislukte aanbesteding van het Rijksmuseum.

Van onze parlementaire redactie
“BAM is een belangrijke partner, bij meerdere bouwprojecten van de overheid. Ik wil niet dat er ruis op de lijn is. Ik ben beschikbaar voor een gesprek met de heer Van Oosten”, antwoordde de minister op vragen van Kamerleden over de verstoorde relatie met het bouwbedrijf. De Kamerleden refereerden aan een artikel in Cobouw, waarin Joop van Oosten hard uithaalde naar Plasterk en hem verweet de betrouwbaarheid van de bouwer te grabbel te gooien. Vooral de uitlating van Plasterk dat hij zich “niet wilde laten gijzelen” door het bouwconcern, zette kwaad bloed.
Plasterk legde uit dat hij destijds bedoelde dat “hij zich niet liet gijzelen door de situatie. Het was geen diskwalificatie van de aannemer.”
Een woordvoerder van BAM laat weten dat Joop van Oosten vereerd is met de uitnodiging. “Zijn deur staat wijd open en voor Plasterk is hij ook bereid de tocht naar Den Haag te maken.”
Plasterk legde verder uit dat hij al heel snel in de gaten had dat er over het prijsverschil van 88 miljoen euro tussen zijn begroting en de bieding van BAM niet te onderhandelen viel. “Dan moet je dus besluiten een streep te zetten en de aanbesteding op te knippen.”

Rijksmuseum

SP-Kamerlid Paulus Jansen vroeg of het mogelijk was om het Rijksmuseum in verschillende fasen weer toegankelijk te maken voor bezoekers. “Zodat ze niet tot 2013 hoeven te wachten.” Plasterk beloofde het te onderzoeken. “Ik vind het een aantrekkelijke gedachte.” Ook zei hij te willen onderzoeken of een deel van de collectie van het museum niet tijdelijk in het Paleis op de Dam kan worden tentoongesteld.
Zijn collega Vogelaar, verantwoordelijk voor de Rijksgebouwendienst, had haar twijfels bij beide verzoeken. “Het gaat niet om fysieke kavels, alles is met elkaar verweven. En het Paleis op de Dam wordt ook verbouwd.”

Reageer op dit artikel