nieuws

Opleiding YPB creëert sterke persoonlijkheden

bouwbreed Premium

Met alleen een ‘knappe kop’ en een portie handigheid kom je er als jonge professional niet meer in de bouw. Tegenwoordig is het effectief omgaan met klanten en collega’s net zo belangrijk. Daarom biedt de nieuwe postbacheloropleiding ‘Young Professional in de Bouw (YPB) uitkomst.

Avans+ uit Breda, de commerciële tak van Avans Hogeschool, en het Buro OP+ (organisatieadvies, training en coaching) uit Tilburg steken met deze twee jaar durende intensieve opleiding breed in op het kweken van communicatieve en klantgerichte vaardigheden en het verbreden en verdiepen van de technische kennis uit de vooropleidingen.
Deze is gericht op jonge starters in de bouw die hun carrière willen versnellen en van wie het bedrijf heeft aangegeven in deze werknemers te willen investeren. De deelnemers komen tweewekelijks bij elkaar om een behoorlijk pittig programma af te werken. Kenmerkend voor het lesprogramma is de actualiteit van de thema’s, zoals communicatieve vaardigheden, procesmanagement, contractmanagement, klantgericht samenwerken en faalkostenbeheersing.

Persoonlijkheid

Tijdens de opleiding krijgt iedere deelnemer persoonlijk veel aandacht. “De jonge bouwprofessionals hebben naast het verbreden en verdiepen van hun opgedane kennis tijdens hun studie veel behoefte aan het ontwikkelen van hun persoonlijkheid”, concludeert directeur Cor de Bruijn van Buro OP+.
“Samen met een performancecoach en een coach van het bedrijf waar de deelnemer werkt wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld. Daarin worden de resultaten van de persoonlijkheidstests beschreven. Hoe zit iemand in elkaar, wat zijn z’n leerdoelen in zijn werk, hoe wil hij deze bereiken en past het karakter bij de functie die hij nu vervult of in de toekomst wil gaan vervullen”.
Avans+ en Buro OP+ willen met deze postbacheloropleiding de technische kennis en het mens-zijn in elkaar vervlechten. Daarbij wordt de lat hoog gelegd. Een enthousiast team van ervaren trainers en praktijkdocenten dagen de deelnemers zoveel mogelijk uit het geleerde op de reguliere opleiding in de praktijk toe te passen.
Dat gebeurt via praktijkopdrachten en casussen. Daarnaast krijgen de leerlingen handvatten mee om ze bij projecten binnen hun bedrijf te gebruiken. “Dan zien ze daadwerkelijk welke gevolgen bepaalde beslissingen hebben. Het mooie is dat je de zelfverzekerdheid en het zelfvertrouwen van de deelnemer gedurende de opleiding ziet groeien”, meent De Bruijn.
Belangrijke sleutelfiguren uit de bouwpraktijk zullen tijdens de opleiding gastpresentaties verzorgen. Puttend uit hun eigen praktijkervaring lichten ze de deelnemers voor over actuele onderwerpen die aansluiten op de vijftien modules.

Op locatie

Bijeenkomsten worden in principe op een vaste locatie in het land gehouden. Opmerkelijk is dat er tien bijeenkomsten op locatie plaatsvinden. De lesgroep strijkt dan neer bij het bedrijf van een deelnemer, waar de directie het bedrijf mag presenteren en in discussie gaat met de jonge professionals over het omgaan met moderne problemen en uitdagingen in de bouwwereld. “Op deze manier leren we de deelnemers bijeenkomsten te organiseren. Het is leerzaam om ook eens aan het begin van je carrière bij andere bedrijven in de keuken te kijken. Want je kunt wel iets in theorie hebben geleerd; wij letten vooral op de praktische toepassing van die kennis”, besluit De Bruijn.

Verdieping basiskennis

De tweejarige opleiding Young Professionals in de Bouw is bestemd voor bouwkundigen die hun basiskennis willen verdiepen en hun vaardigheden effectiever aanwenden om bouwprojecten voor te bereiden of uit te voeren. Deelnemers denken en werken minimaal op bachelorniveau en zijn in de afgelopen drie jaar afgestudeerd aan hbo bouwkunde of universiteit. Zij hebben de ambitie om zichzelf door te ontwikkelen naar ‘hogere’ functies bij een bouwonderneming, aannemersbedrijf, installatiebedrijf of ingenieurs- of architectenbureau. Per jaar starten twee groepen en per groep is plek voor maximaal veertien cursisten om zo iedere deelnemer zoveel mogelijk persoonlijke begeleiding en aandacht te kunnen geven.
De deelnemers komen om de twee weken bij elkaar. Elke bijeenkomst duurt van 14.00 uur ’s tot 21.00 uur. Daarnaast kost het circa 8 uur per week zelfstudie. Het lesprogramma is opgebouwd uit vijftien opeenvolgende modules die actueel zijn van aard, zoals bouwtijd- en bouwkostenbepaling, communicatieve vaardigheden, procesmanagement, contractmanagement en inkoop, klantgericht samenwerken, (faal)kostenbeheersing.

Reageer op dit artikel