nieuws

‘OM hield Bos bewust aan lijntje’

bouwbreed Premium

Den Haag – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij het aan het licht komen van de bouwfraude met een welbewuste strategie Ad Bos aan het lijntje houden. Dat zei Bos’ raadsman Cees Korvinus gisteren bij het gerechtshof in Den Haag.

Volgens de advocaat hield het OM expres onduidelijk dat Bos met zijn onthullingen mogelijk zelf in het beklaagdenbankje zou komen. De klokkenluider voelt zich “verneukt”.
Korvinus denkt dat het OM niet het risico wilde lopen dat Bos plotseling zijn mond zou houden. Daarom heeft het OM de strafrechtelijke immuniteit van de klokkenluider als onderwerp zorgvuldig vermeden of bewust onduidelijk gehouden. “Het OM heeft daarom het recht op veroordeling verspeeld”, aldus de raadsman.

Extra zuur

Andere kritiek: de rechtsgang duurt veel te lang. “Gelet op het feit dat het eerste verhoor van Bos als verdachte plaatsvond op 1 februari 2002, heeft de gehele rechtsgang in meer dan drie jaar geduurd”, aldus Korvinus. Dat is een overschrijding van de redelijke termijn. Extra zuur voor Bos is dat het OM in oktober vorig jaar de zaak tegen honderd bouwfraudeverdachten staakte.
Met het golfreisje van Bos, met ambtenaar Jan J. naar Schotland, was niets mis, beweert hij. “Dat heet netwerken. Dat heette toen netwerken, dat heet nu netwerken.”
Alle lof van premier Balkenende en minister Ter Horst, en toch in het beklaagdenbankje. Hoe is het mogelijk, zo bouwde de raadsman zijn betoog op. Ook de belofte van Ter Horst hem te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe betrekking, kon geen goedkeuring vinden. “Dat aanbod komt natuurlijk véél te laat.” Bij de oorspronkelijke vrijspraak in 2004 had het ministerie al toenadering moeten zoeken met de klokkenluider. Dat is niet gebeurd.

Enquête

Ook het Nederlandse volk begrijpt het vervolgen van Bos niet, vermoedt de raadsman. “Als we nu een enquête houden onder het Nederlandse volk en vragen of degene die de bouwfraude aan het licht bracht toch veroordeeld wordt, dan denk ik dat 95 procent daar niets van begrijpt. Misschien is het wel 100 procent.”
De rechtsgang heeft bij de klokkenluider – die tegenwoordig noodgedwongen in een camper woont – zijn sporen nagelaten. Zo bleek tijdens de zitting, waar Bos met zijn vrouw bij aanwezig was. Korvinus: “Bos heeft geen vertrouwen meer in justitie, hij is jarenlang aan het lijntje gehouden en voelt zich gepakt.”
Op 5 november wordt de zaak vervolgd. Verwachting is dat het hof uiterlijk begin december uitspraak doet.

Reageer op dit artikel