nieuws

‘NederlandseHRe-ketel volgend jaar op de markt’

bouwbreed

Nederlandse fabrikanten brengen in de loop van volgend jaar hun model van de ‘HRe-ketel’ van het Duitse Sunmachine op de markt. Dit is de verwachting van voorzitter Henk Sijbring van de Smart Power Foundation. De hoogrenderende verwarmingsketel met Stirlingmotor wekt tevens stroom op voor in huis

Subsidieperikelen waren er volgens Sijbring mede oorzaak van dat de HRe-ketel zo lang op zich liet wachten. Die problemen zijn voorbij wanneer de overheid op 1 september met 10 miljoen euro de introductie steunt. Sijbring: “Zolang het budget het toelaat ontvangt elke koper 1000 euro bij de aanschaf van een HRe-toestel. Mede daardoor zou de ketel zich binnen vijf jaar kunnen terugverdienen.”
De subsidie geldt alleen voor apparaten waarvan de generator in het elektrische deel minstens 10 procent rendement haalt. Doorgaans zal het rendement van het warmtedeel overeenkomen met dat van bestaande HR-toestellen. “In de praktijk kan een hoger warmterendement een wat lager elektrisch rendement compenseren”, denkt Sijbring, “zodat een toestel toch in aanmerking komt voor subsidie.”
Een ander obstakel was de vergoeding van energiebedrijven aan eigenaars die het teveel aan elektriciteit in het openbare net brengen. “Energiebedrijven betalen nu de eerste drie jaar voor een teruggeleverde kilowattuur evenveel als voor een opgenomen,” zegt Sijbring. Daarna rekenen zij een bijdrage voor gebruik van de infrastructuur.

Variant

Ketelfabrikant Remeha uit Apeldoorn werkt zo’n 2,5 jaar aan zijn variant van de HRe-ketel waarin een Stirlingmotor een generator aandrijft. “Die moet in de tweede helft 2009 op de markt komen”, zegt productmanager Marco Bijkerk.
Momenteel voert de producent een veldtest uit met honderd prototypen. Eind dit jaar volgt een tweede veldtest met een verbeterd toestel. “De nadruk ligt nu op het omzetten van het prototype in een handelsproduct”, zegt Bijkerk. De warmte-krachtkoppelaar wijkt in omvang en plaats van aansluitingen niet af van de conventionele HR-combi van Remeha. De ‘Stirling combi’ krijgt een elektrisch vermogen van 1 kilowatt en een thermisch vermogen van 5 kilowatt; inclusief de hulpstook voor koude dagen komt het thermisch vermogen op 24 kilowatt. De huidige variant is nog niet geschikt om in cascade te plaatsen.
“Nefit wil in de tweede helft van 2011 een toestel met Stirlingmotor op de markt brengen”, zegt Herold Alberts van de Deventer ketelmaker. De voorbereiding vindt plaats bij moeder Bosch in Duitsland. Bosch werkt aan een eigen Stirlingmotor voor een HRe-combinatie. Het eerste model is naar verwachting geschikt voor woningen. De fabrikant zegt een kleinere uitvoering te willen dan het demonstratiemodel dat hij twee jaar terug toonde op de VSK. Dat plan valt of staat met de afmetingen van de Stirlingmotor.
Ook Daalderop gaat eind volgend jaar met een variant naar de woningmarkt. Anders dan de concurrentie gebruikt het bedrijf uit Tiel geen Stirlingmotor maar een Organic Ranking Cycle (ORC); kort gezegd een vloeistof die bij een bepaalde temperatuur ‘ontploft’ en zo een generator aandrijft. “Zo’n ORC is makkelijker stabiel te maken dan een Stirlingmotor”, zegt woordvoerder Korevaar. Het rendement is een kleine 2 procent minder dan toestellen met een heteluchtmotor. “Daar staat tegenover dat hij circa de helft kost van de ruim 6000 euro van een Stirling-toestel.”
Ook GTC uit Almere wil volgend jaar een HRe-toestel op de markt brengen. Ook dit drijft met ORC een generator aan. Het elektrisch vermogen is 1 kilowatt, het thermische 6 kilowatt. GTC weet nog niet of het toestel in cascade kan worden geschakeld. “De techniek is nog niet 100 procent goed”, zegt directeur Peter van der Lichte; “er valt altijd wat verbeteren. Als je een toestel bouwt waar niets op aan te merken valt, is de kans groot dat bij de introductie de markt niet meer bestaat.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels