nieuws

Motorrijders krijgen in hotel in Raalte dubbel onderkomen

bouwbreed Premium

Eigenaar Max Middelbos van het American Motor Museum in Raalte laat op het terrein een motormotel bouwen. De kosten bedragen 2 miljoen euro.

Het onderkomen voor motorrijders wordt in Limburgse boerderijstijl opgetrokken. De gemetselde gevels met dakkap lopen door in een vierkant, waardoor het binnenplein en de hotelkamers met garageboxen kunnen worden afgesloten. Een vereiste, omdat motoren een gewilde prooi zijn van dieven.
De bouwaanvraag voor het plan is ingediend en de welstandscommissie moet er nog een oordeel over vellen. Middelbosch wil het liefst in het najaar beginnen met de nieuwbouw, dan kan het gebouw er na een jaar staan. Het hotel herbergt 25 kamers met inpandige garageboxen die via een gang aan de kamers worden verbonden. Zo is de veiligheid van de motor optimaal gewaarborgd.

Tegenstand

Veel tegenstand verwacht de ondernemer niet van de welstandscommissie, want de hoeve-achtige stijl van de taveerne en het motormuseum wordt doorgetrokken in het motel. Karakteristiek in het ontwerp is het torentje op de in Bentheimer zandsteen opgetrokken gevelpartij met een enorme hardhouten paneeldeur uit Spanje.
De gevelplint bestaat uit grijs natuursteen en de gevels worden opgetrokken uit gebakken waaltjes en IJsselstenen. De gevelstenen zijn afkomstig uit honderden jaren oude boerderijen uit de omgeving.

Sloopmateriaal

De interieurbouwer van horecagelegenheden werkt het liefst met oude sloop- en bouwmaterialen. Hij heeft 20.000 oud-Hollandse oranje dakpannen op de kop getikt voor de kap. Uiteraard wenst Middelbosch ook dat hij voor de houten vakwerkconstructie in de gevel bestaande eikenhouten gebinten kan gebruiken. Maar met de uitzonderlijke lengten die hij nodig heeft wordt het moeilijk. Als alternatief past Middelbosch waarschijnlijk inlands douglas toe. De balken worden in een mobiele werkplaats verzaagd. Voor de dakspantconstructie van lariks maakt Middelbosch gebruik van zijn zagerij in Polen.

Reageer op dit artikel