nieuws

Molen vormt dilemma

bouwbreed

Breukelen -De zeilen strijken is er nog niet bij voor de Kortrijkse molen bij Breukelen, al ligt er nog steeds het voornemen om hem in z’n geheel te verplaatsen. Neen, deze medewerker van bouw- en molenmakersbedrijf Verbij uit Hoogmade neemt juist de omtrek over van een houten paneel, als onderdeel van de renovatie die de molen momenteel ondergaat. De wipmolen uit 1696 is nog de enige in de omgeving met een geheel Breukels verleden. Het behoud ervan staat dan ook niet ter discussie, wel de plek waar hij staat. De stichting het Utrechtse Landschap weet het dilemma daarover treffend te verwoorden: “Zo fraai als de meeste molens in het landschap liggen, zo beroerd staat de Kortrijkse Molen. De nabijheid van een Chinees restaurant, een spaghetti aan wegen, een station en een bedrijvenpark geeft tegelijkertijd de spanning aan tussen cultuurhistorie en historisch landschap enerzijds en ruimtelijke 21ste eeuwse ontwikkelingen anderzijds.”

Breukelen -De zeilen strijken is er nog niet bij voor de Kortrijkse molen bij Breukelen, al ligt er nog steeds het voornemen om hem in z’n geheel te verplaatsen. Neen, deze medewerker van bouw- en molenmakersbedrijf Verbij uit Hoogmade neemt juist de omtrek over van een houten paneel, als onderdeel van de renovatie die de molen momenteel ondergaat. De wipmolen uit 1696 is nog de enige in de omgeving met een geheel Breukels verleden. Het behoud ervan staat dan ook niet ter discussie, wel de plek waar hij staat. De stichting het Utrechtse Landschap weet het dilemma daarover treffend te verwoorden: “Zo fraai als de meeste molens in het landschap liggen, zo beroerd staat de Kortrijkse Molen. De nabijheid van een Chinees restaurant, een spaghetti aan wegen, een station en een bedrijvenpark geeft tegelijkertijd de spanning aan tussen cultuurhistorie en historisch landschap enerzijds en ruimtelijke 21ste eeuwse ontwikkelingen anderzijds.”
Foto: Ton Borsboom, tekst: Pieter de Mos

Reageer op dit artikel