nieuws

Meer eigen geld nodig in vastgoed

bouwbreed

Vastgoedbedrijven die onvoldoende eigen vermogen hebben, krijgen het zeer moeilijk. Banken lenen minder gemakkelijk.

Financiers lenen nog maar 50 procent

Vastgoedfinanciers houden de hand behoorlijk op de knip. Zij willen vaak nog maar tot 50 procent van de waarde financieren, waardoor ook 50 procent eigen geld nodig is. Dat hebben veel vastgoedbedrijven niet, waardoor projecten op de tocht komen te staan.
Dat viel te beluisteren in de wandelgangen van de vastgoedbeurs Provada. Behalve de kredietcrisis speelt ook een rol dat wordt gevreesd voor een behoorlijk terugvallende economische groei. Nu al is te zien dat de bereidheid van ondernemers om te investeren in vastgoed afneemt. Ze wachten liever even betere tijden af alvorens een nieuw pand te betrekken.
In de kantorenmarkt is dit al te merken in lagere verhuurcijfers. Maar ook ander bedrijfsonroerendgoed is lastiger te exploiteren. Alleen in de winkelsector gaat het nog wel goed, zolang het gaat om goede locaties. Op de mindere locaties wordt het ook al lastiger zaken aan de man te brengen. Ook dit is voor de vastgoedbanken reden beter te kijken voordat zij geld ter beschikking stellen.

Europees

Daar komt ook nog bij dat Europees gezien de vooruitzichten in de vastgoedsector niet rooskleurig zijn. Vorige maand nog heeft een groep experts zich in Berlijn ronduit negatief uitgelaten over de markt. Een moeilijke leningenmarkt door de kredietcrisis en een overschot aan kantoor- en winkelpanden zou de waarde van vastgoed de komende jaren onder druk zetten.
Het bewijs zien zij in het Verenigd Koninkrijk waar de waarde van vastgoed sinds het hoogtepunt in 2007 inmiddels al 25 procent is gezakt. De experts verwachten hetzelfde voor Europa, Nederland niet uitgezonderd.
Nederlandse experts verwachten daarentegen dat het in ons land wel mee zal vallen, met name in het winkelsegment. Nog steeds komen er in ons land buitenlandse winkelketens binnen waardoor de vraag op peil blijft.

Reageer op dit artikel