nieuws

Massief houten skelet werkt efficiënt op beperkte bouwplaats in Den Haag

bouwbreed Premium

Op een binnenstedelijke locatie in Den Haag verrijzen vier woningen die volledig uit massief houten wand- en vloerpanelen zijn opgetrokken. Het sterke constructiehout bewijst in de beperkte ruimte zijn dragende meerwaarde.

Het is voor de eerste keer dat de massief houten LenoTec panelen bij geschakelde woningen zijn toegepast. Het Haagse woningbouwproject Vondelhof, een ontwikkeling van KJD Bouwpartners, voorziet in vier grondgebonden woningen op een inbreilocatie.
De keuze voor het bouwmateriaal werd onder andere ingegeven door de constructieve eigenschappen. “Door de beperkte ruimte verschuift de bouwmassa die de vorm heeft van een parallellogram. De beukmaat is weliswaar identiek, maar elke woning verschilt op onderdelen”, zegt André van Lier van DSVL Studio, het Haagse bureau dat voor het ontwerp tekende. “Met dit materiaal konden we aan de straatkant overstekken van 4 meter realiseren, waardoor we de beschikbare ruimte maximaal hebben benut. Daar komt bij dat het de meest economische optie was. Op de traditionele bouwwijze zou dit project circa 30 procent duurder zijn uitgevallen.” Ook de bouwsnelheid was een belangrijke factor. “De nieuwbouw was binnen drie weken op hoogte waardoor de overlast voor omwonenden beperkt bleef.”
De massief houten elementen van LenoTec zijn opgebouwd uit kruiselings op elkaar verlijmde lamellen van massief vuren. “Met dit oersterke constructiemateriaal zijn overstekken van wel ruim 8 meter mogelijk en zijn wanden ook als wandligger toe te passen”, vat Bauke Visser van leverancier Finnforest in Apeldoorn, de constructieve voordelen bondig samen.
Ontwerpen met LenoTec vereist een andere denkwijze. Volgens DAVL Studio moet er “vanuit het materiaal” worden gedacht. “In plaats van vloerbalken passen we hier een massieve vloer van 17 centimeter dik toe die tegelijkertijd bijdraagt aan de geluidsisolatie en stabiliteit.” Op de vloeren komt een 70 millimeter dikke zwevende dekvloer met vloerverwarming.
De woningscheidende wanden zijn twee keer 115 millimeter dik met daartussen 60 millimeter isolatie. De woningen hebben een epc-waarde conform Bouwbesluit waarin de elementen een belangrijk aandeel hebben. De 85 millimeter dikke buitenwanden hebben een Rc-waarde van ruim 0,65; voor de 115 millimeter dikke LenoTec-wand is dat 0,88. Ook aan de gestelde brandveiligheidseis van 60 minuten wordt ruimschoots voldaan. “Het hout brandt maar 0,7 millimeter per minuut weg.”

Maatkostuum

Het constructiehout biedt weliswaar een grotere vormvrijheid, maar vereist wel de nodige precisie in het voortraject. Van Lier trekt de vergelijking met een maatkostuum.
“Het is in feite een bouwpakket dat past of niet past.” De toegestane tolerantie bedraagt slechts 2 millimeter. “Als de prefab elementen op de bouwplaats arriveren, is het een kwestie van stapelen. Er valt dan niets meer in het werk op te lossen.” De loeizware panelen – het grootste en zwaarste paneel (12 bij 3 meter) weegt 3,5 ton – zijn aan elkaar bevestigd door ankers die in de panelen zijn gefreesd.
Veel van de houten draagconstructie zal er uiteindelijk niet te zien blijven. Op de benedenverdieping worden de wanden voorzien van stucwerk. De bovenverdiepingen krijgen een bekleding van houten latten. Aannemer Jasper Kerkhofs uit Hendrik-Ido-Ambacht legt in augustus de laatste hand aan de bouw.

Reageer op dit artikel